Βαρβιτσιώτης στη σύνοδο EU-Med7: «Ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε το Μέλλον της Ευρώπης που αξίζουν οι πολίτες μας»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη σύνοδο των ΕU = Med 7, στο Καβούρι, . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ, μέσω KYΠE




Η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7) πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης που απαιτούν και αξίζουν οι πολίτες μας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου.

Όπως επεσήμανε, η πρωτοβουλία των χωρών της Μεσογείου αναπτύσσεται σταθερά από την πρώτη υπουργική συνάντηση από το 2014 έως τώρα, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί επτά σύνοδοι κορυφής των Μεσογειακών χωρών με πρώτη στην Αθήνα, ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, το φθινόπωρο.

«Ως χώρες της Νότιας Ευρώπης συνειδητοποιήσαμε ότι μαζί, εκπροσωπώντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, μπορούμε να ενισχύσουμε τη φωνή μας στις Βρυξέλλες και πέραν αυτής», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σημασία της περιοχής της Μεσογείου για την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα έχει αυξηθεί με εντυπωσιακό τρόπο.

Όπως επεσήμανε, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διαμορφωθεί «ένα μέλλον που προστατεύει και σέβεται το περιβάλλον μας και τον μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά της Μεσογείου».

‘Αλλωστε, στην υπουργική διάσκεψη υπάρχει ειδική θεματική συνεδρία που αφιερώνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον με την πολύτιμη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας και της WWF Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι σημερινές συζητήσεις γίνονται σε μια πολύ σημαντική περίοδο. Οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη, καταργούνται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και οι χώρες της περιοχής είναι έτοιμες να καλωσορίσουν τους πρώτους τουρίστες που κάνουν χρήση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ.

Υπενθύμισε δε, πως η πρόταση είχε κατατεθεί αρχικά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ενεργό και αφοσιωμένο Ευρωπαίο ηγέτη. Η πρόταση ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ταχύτητα ρεκόρ, χάρη στις προσπάθειες της πορτογαλικής προεδρίας».

«Ταυτόχρονα» -όπως υπογράμμισε- «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα είναι γρήγορη και θα ενισχύσει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ στη διάσκεψη κορυφής του Πόρτο».

«Πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενωμένοι πρέπει να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση στις προκλήσεις της μετανάστευσης που θα εξισορροπήσει τη δίκαιη κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Επεσήμανε ακόμα πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η συνεργασία «με τους νότιους γείτονές μας, γιατί μοιραζόμαστε μαζί τους ένα κοινό ενδιαφέρον για μια ευημερούσα και βιώσιμη Μεσόγειο. Η κοινή μας θάλασσα αμφισβητείται από την κλιματική αλλαγή και το θαλάσσιο περιβάλλον υποβαθμίζεται. Τώρα είναι ώρα να δράσουμε».

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, μέσω της διαρκούς αποκλιμάκωσης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», τονίζοντας ότι «αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Και κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Η αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο παραμένει τόσο ισχυρή όσο ποτέ και παραμένουμε δεσμευμένοι για μια βιώσιμη ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού, βάσει της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ακυρο και από τον Αβραμόπουλο στο φόρουμ της Αττάλειας λόγω συμμετοχής Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: