Το Παρίσι περιμένει πράξεις από την Τουρκία: Καλή “η λεκτική εκεχειρία” λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian στην πόλη Jacqueville, της Ακτής Ελεφαντοστού. EPA, LEGNAN KOULA




Στην ενημερωτική ιστοσελίδα i24news.tv δημοσιεύεται τηλεγράφημα του AFP, με τίτλο: «Το Παρίσι καλωσορίζει την «λεκτική εκεχειρία» με την Τουρκία, περιμένει τώρα «πράξεις».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Jean-Yves Le Drian χαιρέτισε την «λεκτική εκεχειρία» μεταξύ του Παρισιού και της Άγκυρας την Παρασκευή, αλλά ζήτησε επίσης συγκεκριμένες ενέργειες από τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σχετικά με μια σειρά διαφορών.

«Υπάρχει ένα είδος λεκτικής εκεχειρίας. Δεν είναι κακό αλλά δεν είναι αρκετό», δήλωσε στο τ/σ BFM TV, εκτιμώντας ότι η διμερής σχέση βρίσκεται  τώρα «σε μια φάση ανάρρωσης».

«Η λεκτική εκεχειρία δεν σημαίνει πράξεις και αναμένουμε από την Τουρκία πράξεις σε ευαίσθητα θέματα», ιδίως στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο ζήτημα της Κύπρου, πρόσθεσε. «Θα δούμε αν ο Πρόεδρος Erdogan  έχει αλλάξει περισσότερο από ό, τι στα λόγια, εάν έχει αλλάξει στις πράξεις» (…)

Μετά από μήνες έντασης, ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Τούρκος ομόλογός του συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε «ήρεμη ατμόσφαιρα», δεσμευόμενοι ιδίως να «συνεργαστούν» σχετικά με τη Λιβύη και τη Συρία, σύμφωνα με το Παρίσι.

Η Γαλλία και πολλές χώρες ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και μισθοφόρων – που υπολογίζονταν σε 20.000 στο τέλος του 2020 από τον ΟΗΕ – που βρίσκονται στη Λιβύη για να ενισχυθούν οι ελπίδες για ειρήνη που έχουν αρχίσει να φαίνονται τους τελευταίους μήνες σε αυτήν τη χώρα.

Πρόκειται κυρίως για τουρκικά στρατεύματα και Σύρους μισθοφόρους που αναπτύχθηκαν από την Τουρκία, καθώς και για μισθοφόρους της ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας Wagner.

«Σε αυτό υπήρξε ένα μικρό άνοιγμα. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους για το ζήτημα της Λιβύης, ιδίως για τις πολιτοφυλακές, επειδή είναι υπέρμαχοι της διάδοσης των πολιτοφυλακών στη Λιβύη», σημείωσε ο κ. Le Drian.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα i24news.tv – Paris salue le “cessez-le-feu verbal” avec la Turquie, attend désormais des “actes”

Ο απολογισμός της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν είναι άνευ σημασίας: Και οι Ευρωπαίοι το παίζουν “Πόντιοι Πιλάτοι”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: