Το μήνυμα του Ιράν στον κ. Μπάιντεν: Τι θα πράξει η Ουάσιγκτον απέναντι σε ένα μεγάλο και πραγματικό εχθρό;

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi. Ένας μεγάλος ςεχθρός της Αμερικής… EPA/, BEDIN TAHERKENAREH




Άρθρο γνώμης της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας Wall Street Journal επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Παρασκευής εξακολουθεί να αποκαλύπτει σημαντικές αλήθειες για την κυβέρνηση, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπαθούν να κατευνάσουν ως προς τα πυρηνικά όπλα.

Ο Ebrahim Raisi, ο ανώτερος δικαστής της χώρας, κέρδισε την προεδρία με περίπου 62% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του Σαββάτου. Το αποτέλεσμα για τον Raisi ήταν βέβαιο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ορισμένοι τον θεωρούν δυνητικό διάδοχο του Ali Khamenei – που ασκεί την πραγματική εξουσία στο Ιράν, ειδικά στην εξωτερική πολιτική.

Αν και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι αρεστοί στον Ali Khamenei και πάντα πιστοί στην Ισλαμική Δημοκρατία και στην επαναστατική της ιδεολογία, ωστόσο στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες υπήρχε ανταγωνισμός και το αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο, δίνοντας στους Ιρανούς μια μικρή δυνατότητα να αποφασίσουν το μέλλον τους. Ορισμένοι, όπως ο Πρόεδρος Hassan Rouhani, μίλησαν με μετριοπάθεια και αναφέρθηκαν σε μεταρρυθμίσεις ακόμη και όταν ακολούθησαν τη γραμμή Khamenei.

Οι Ιρανοί καταλαβαίνουν ότι ζουν σε μια δικτατορία, αλλά έχουν συχνά ψηφίσει τη λιγότερο κακή επιλογή για τους ίδιους. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στις εκλογές το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 50% – πολύ χαμηλότερο από το 70% των προηγούμενων και το χαμηλότερο από το 1979. Εκατομμύρια αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις φετινές εκλογές, καθώς το ήδη μικρό φάσμα των απόψεων που επιτρέπονται μειώθηκε ακόμη περισσότερο.

Από τους επτά υποψηφίους που είχαν εγκριθεί να συμμετάσχουν, τρεις αποχώρησαν λίγο πριν τις εκλογές – ανοίγοντας το δρόμο στο Raisi, ο οποίος συνήθως χαρακτηρίζεται ως σκληροπυρηνικός ή υπερ-συντηρητικός κληρικός.

Το 2019 η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις στο Raisi για τις πάρα πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ιρανικό νομικό σύστημα. Η Διοίκηση Biden, η οποία διαπραγματεύεται την επιστροφή στην συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά με το Ιράν, θα άρει τις κυρώσεις για τον εκλεγμένο πρόεδρο;

«Θα δεσμευτούμε στο  Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) ως συμφωνία που εγκρίθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη», δήλωσε πρόσφατα ο  Raisi.

Οι κυβερνήσεις Obama και τώρα Biden πιστεύουν ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης θέλουν να είναι το Ιράν μια φυσιολογική χώρα. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θέλει να διαδώσει τη θρησκευτική της επανάσταση στον υπόλοιπο κόσμο με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό δηλώνει η άνοδος του Raisi, όμως η κυβέρνηση Biden δεν θέλει να το ακούσει.

ΠΗΓΗ: WSJ – Iran Sends a Message to Biden

Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα: Για “να τα βρουν”… Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Open

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: