Το μήνυμα του Μπάιντεν σε Πούτιν-Ευρώπη: Υποστηρίζουμε τη Δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, JIM LO SCALZO
Του Προέδρου ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Στο φύλλο του Σαββάτου, η Washington Post φιλοξένησε άρθρο του Πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) στο οποίο αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Ευρώπη. Λόγω του ενδιαφέροντος των θέσεων του, το αναδημοσιεύουμε.

Στο άρθρο αναφέρονται τα εξής:

Την Τετάρτη, αναχωρώ για την Ευρώπη στο πρώτο ταξίδι της προεδρίας μου, στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου, θα συναντηθώ με πολλούς από τους στενότερους δημοκράτες εταίρους μας – συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας των Επτά κρατών, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και θα ολοκληρώσω με τη συνάντηση με τον Vladimir Putin .

Αυτή τη στιγμή της παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμα μία πρωτοφανή πανδημία, το ταξίδι αυτό έχει ως στόχο, να γίνει αντιληπτή, η ανανεωμένη δέσμευση της Αμερικής στους συμμάχους και εταίρους μας, και να καταδείξει την ικανότητα των Δημοκρατιών να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις αλλά και να αποτρέπουν τις απειλές της νέας εποχής.

  • Είτε πρόκειται για το τέλος της πανδημίας του Covid -19 παντού, είτε για την ικανοποίηση των αιτημάτων που θέτει η κλιματική αλλαγή, είτε για την αντιμετώπιση των επιβλαβών δραστηριοτήτων των κυβερνήσεων της Κίνας και της Ρωσίας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν του κόσμου από θέση ισχύος.

Χάρις στο αμερικανικό σχέδιο διάσωσης και την εμβολιαστική στρατηγική μας στο εσωτερικό, η οικονομίας μας αναπτύσσεται τώρα, γρηγορότερα από κάθε φορά τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας τους πρώτους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησής μας από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο.

Οι μισθοί αυξάνονται για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Και, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής δίνει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, θα είμαστε ισχυρότεροι και ικανότεροι όταν συμπαραταχθούμε με τα κράτη τα οποία μοιράζονται τις αξίες μας και το όραμά μας για το μέλλον, τις άλλες Δημοκρατίες.

Αυτή είναι η ατζέντα που θα προωθήσω σε κάθε σταθμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Boris Johnson προκειμένου να επαναβεβαιώσουμε την ειδική σχέση μεταξύ των κρατών μας, θα συμμετάσχω στη σύνοδο της G -7.

Αυτή η ομάδα των ηγέτιδων Δημοκρατιών και οικονομιών, δεν έχει συναντηθεί δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο τερματισμός της πανδημίας, η βελτίωση της ασφάλειας της υγείας για όλα τα κράτη και η επίτευξη μίας ισχυρής, χωρίς αποκλεισμούς, παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης θα είναι οι κορυφαίες προτεραιότητές μας.

Ήδη, οι Υπουργοί Οικονομικών της G-7 έχουν αναλάβει μια άνευ προηγουμένου δέσμευση να καθοδηγήσουν τα πράγματα προς έναν ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης, τουλάχιστον 15%, προκειμένου να τερματισθεί ο ανταγωνισμός επί της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Και με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν εκ νέου στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε σημαντική πρόοδο η οποία περιορίζει την κλιματική κρίση και δημιουργεί θέσεις εργασίας μέσω της παγκόσμιας μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Όπως συμβαίνει και εδώ, για να ενισχύουμε την ικανότητα ανταγωνισμού μεταξύ των Δημοκρατιών και να ενισχύουμε την προστασία των λαών μας έναντι απρόβλεπτών απειλών, θα πρέπει να επενδύσουμε στις υποδομές.

Οι σημαντικότερες Δημοκρατίες του κόσμου, θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση υψηλού επιπέδου έναντι της Κίνας για την αναβάθμιση των φυσικών, ψηφιακών και υγειονομικών υποδομών, η οποία είναι αποτελεσματική και υποστηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Καθώς οι νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν εκ νέου τον κόσμο μας, αναδεικνύοντας τρωτά σημεία όπως είναι οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό και δημιουργούν απειλές μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, οι Δημοκρατίες του κόσμου, μαζί, πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι αξίες μας διέπουν τη χρήση και την εξέλιξη αυτών των καινοτομιών, όχι τα συμφέροντα των αυταρχικών ηγετών.

Αυτές οι κοινές δημοκρατικές αξίες είναι το θεμέλιο της πιο επιτυχημένης συμμαχίας στην παγκόσμια ιστορία.

  • Στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα επιβεβαιώσω την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στο άρθρο 5 και θα διαβεβαιώσω τους συμμάχους μας ότι αυτή είναι ισχυρή έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης, συμπεριλαμβανομένων απειλών όπως είναι οι κυβερνοεπιθέσεις στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας.

Κατά την παραμονή μου στις Βρυξέλλες, θα συναντηθώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσουμε, πώς μπορούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να εργαστούν, υπό στενό συντονισμό, επί των παγκόσμιων προκλήσεων. Θα εστιάσουμε στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ότι οι Δημοκρατίες της αγοράς, όχι η Κίνα ή κάποιος άλλος, θέτουν τους κανόνες του 21 ου αιώνα επί του εμπορίου και της τεχνολογίας. Και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε το στόχο μίας ενωμένης, ελεύθερης και ειρηνικής Ευρώπης.

Έτσι, η συνάντηση με τον Vladimir Putin στη Γενεύη, θα γίνει μετά τις υψηλού επιπέδου συζητήσεις με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο με τους ίδιους φακούς όπως οι ΗΠΑ, και με τους οποίους έχουμε ανανεώσει τις επαφές μας και τον κοινό σκοπό μας. Παραμένουμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας με την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, και δεν θα υπάρξει αμφιβολία για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προασπίσουν τις δημοκρατικές αξίες μας, τις οποίες, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας.

Στις τηλεφωνικές κλήσεις μου με τον Πρόεδρο Putin , ήμουν σαφής και άμεσος. Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση. Θέλουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, με την οποία να μπορούμε να εργαστούμε με τη Ρωσία σε θέματα όπως η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών. Γι’ αυτό ενήργησα άμεσα για να επεκτείνω τη συνθήκη New START για πέντε χρόνια και να ενισχύσω την ασφάλεια του αμερικανικού λαού και του κόσμου.

Ταυτόχρονα, έχω επίσης επιβάλει σημαντικές συνέπειες για συμπεριφορές που παραβιάζουν την κυριαρχία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης στις δημοκρατικές εκλογές μας. Και ο Πρόεδρος Putin γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες. Όταν συναντηθούμε, θα υπογραμμίσω και πάλι τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των Δημοκρατιών που σκέφτονται σαν εμάς, να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια.

Αυτό είναι ένα καθοριστικό ερώτημα της εποχής μας: Μπορούν οι Δημοκρατίες να συμπαραταχθούν για να παράξουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους λαούς μας σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο;

Θα μπορέσουν οι δημοκρατικές συμμαχίες και θεσμοί που διαμόρφωσαν τόσο πολύ τον περασμένο αιώνα, να αποδείξουν την ικανότητα τους έναντι των σύγχρονων απειλών και αντιπάλων; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι ναι. Και αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε.

WASHINGTON POST – Άρθρο γνώμης του Πρόεδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ευρώπη. Τίτλος : Joe Biden: My trip to Europe is about America rallying the world’s democracies


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: