Εναέριο «Μολών Λαβέ» από Α’ ΓΕΕΘΑ και ΑΤΑ: Πάνω από το μνημείο του υποσμηναγού Σιαλμά [video, photo gallery]

File Photo Τα μαχητικά πέταξαν σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από το Άθω, τη Λήμνο, τον Άη Στράτη και το μνημείου του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, την Χίο, την Σκύρο κι έφτασαν στην 135 Σμηναρχία Μάχης για να προσγειωθούν. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ




Ρεπορτάζ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Πτήση υψηλού συμβολισμού με μαχητικό F-16 Block 52 plus, αλλά ταυτόχρονα μια πτήση μνήμης και τιμής από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Επέλεξε την 18η Ιουνίου για να φορέσει την αντί-Gφόρμα του ιπταμένου και να πετάξει πάνω από την τεραστίων διαστάσεων ασπίδα του Άη Στράτη που έχει χαραγμένο το «Μολών Λαβέ», το μνημείο δηλαδή που στήθηκε στο σημείο αυτό για να θυμίζει σε όλους την θυσία του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά.

Με αυτό τον τρόπο 29 χρόνια μετά, η ηγεσία του Στρατεύματος αποτίει φόρο τιμής στο πρώτο θύμα του «ακήρυχτου πολέμου» που συνεχίζεται στον ουρανό του Αιγαίου, στον οποίο καθημερινοί πρωταγωνιστές είναι οι Έλληνες αεροπόροι. Τασσόμενοι απέναντι σε κάθε παραβατική πράξη των γειτόνων που επιβουλεύονται τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διώχνουν τους εναέριους εισβολείς.

Η συμπλήρωση 29 ετών από το αιώνιο «πέταγμα» του ηρωικού υποσμηναγού, από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκει στην Πολεμική Αεροπορία πρωτοπόρο, ισχυρή και με αεροπορική υπεροχή στην ευρύτερη περιοχή.

Η HAF, όπως την αποκαλούν οι σύμμαχοι, έχει αποσπάσει όλα εκείνα τα εύσημα από τους φίλους, που θέλουν διαρκώς να πετούν και ν’ αναγνωρίζουν τον χώρο ευθύνης της Ελλάδας, το FIR Αθηνών.

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κάθισε στο πίσω κάθισμα του F-16 της 337 Μοίρας «Φάντασμα», ενώ ως Νο2 του σχηματισμού πετούσε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

 

Τα μαχητικά πέταξαν σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από το Άθω, τη Λήμνο, τον Άη Στράτη και το μνημείου του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, την Χίο, την Σκύρο κι έφτασαν στην 135 Σμηναρχία Μάχης για να προσγειωθούν.

Η απογείωση ταξίδεψε τον Α’ ΓΕΕΘΑ πάνω από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Χαλκίδα και η επιστροφή ήταν στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Την ώρα πάντως που ο Στρατηγός πετούσε πάνω από το μνημείο του Αγίου Ευστρατίου, μέσω twitterκαι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αναρτούσε την κάσκα του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά υπενθυμίζοντας την σημασία της πράξης εκείνης.

Το πρώτο αίμα στο Αιγαίο

Το πρωί της 18ης Ιουνίου του 1992, ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς ως ιπτάμενος επιφυλακής ήταν εκείνος μαζί με το ζευγάρι του ν’ αναχαιτίσουν το τότε πολύ ισχυρό τουρκικό F-16.

Τέσσερα ήταν τα τουρκικά μαχητικά που είχαν εισβάλει στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Το πνεύμα που επικρατούσε στην Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αλλάξει. Το Scramble για άμεση απογείωση για τους Έλληνες αεροπόρους ήταν ταυτόχρονα από Αγχίαλο, Λήμνο και Τανάγρα.

Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς απογειώθηκε από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο MirageF-1 και πήραν πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Πλησίασαν τα δύο τουρκικά F-16 για την αναγνώριση τους αλλά οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν. Ο Νικόλαος Σιαλμάς με το MirageF-1CG επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά καινούρια τότε μαχητικά.

Σύμφωνα με μαρτυρία του δεύτερου χειριστή, Ι. Μανωλάκου, κατά την αερομαχία τα ελληνικά αεροσκάφη, για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, κατέβηκαν σε πολύ χαμηλό ύψος, όμως ο Σμηναγός Μανωλάκος είδε το αεροσκάφος του Υποσμηναγού να «καρφώνεται» στη θάλασσα . Ήταν μόλις 17 λεπτά μετά την απογείωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Εκτοξεύθηκε «Λόγχη» ετοιμότητας νοτιοδυτικά της Κρήτης: Μήνυμα του Πολεμικού Ναυτικού (εικόνες, video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: