Το εγχειρίδιο του FBI «έδειξε» τον πιλότο: Τι γράφει για συζυγοκτονίες και τι σημαίνει overkill

File photo: Ενώπιον του εισαγγελέα Εκτελέσεως ο 33χρονος πιλότος, με ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καθ’ ομολογία δολοφόνος της συζύγου του Καρολάιν συνειδητοποίησε ότι η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει.

Όλα τελείωσαν όταν είδε τους αστυνομικούς να καταφθάνουν με ελικόπτερο στην Αλόννησο κατά το μνημόσυνο της Καρολάιν και να του ζητούν να τους ακολουθήσει, «χωρίς να κάνει σκηνές». Φυσικά οι διωκτικές αρχές αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία που βρήκαν στον τόπο του εγκλήματος αλλά και όσα θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά δεν τα βρήκαν.

Κατά νου όμως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είχαν το κλασσικό εγχειρίδιο του FBI, μίας υπηρεσίας με τεράστια εμπειρία στις δολοφονίες και τις οδηγίες που περιέχει.

Ποια όμως ήταν η συγκεκριμένη οδηγία που δίνει στους πράκτορές του το FBI για τις περιπτώσεις δολοφονίας με εισβολή κακοποιών σε οικίες;

“Οι δράστες στοχοποιούν πάντα την μεγαλύτερη απειλή όταν εισβάλλουν σε σπίτια”

Στο  «εγχειρίδιο του FBI» για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο αξιοποίησαν οι δράστες αναφέρεται: «Σε περίπτωση δολοφονίας εντός οικίας από υποτιθέμενους εισβολείς εάν ο δράστης δεν στοχοποιήσει εξαρχής το άτομο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή -συνήθως ο άντρας- ή εάν το ισχυρό μέλος έχει υποστεί ελάχιστους ή καθόλου τραυματισμούς, ενώ αντιθέτως το άτομο που αποτελεί τη μικρότερη απειλή για τον δράστη -συνήθως η γυναίκα- θανατώνεται, τότε ο αστυνομικός ερευνητής πρέπει να επαναξιολογήσει συνολικά την σκηνή του εγκλήματος με την λεπτομερή εξέταση όλων των εγκληματολογικών ευρημάτων με ιδιαίτερη προσοχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την εξιχνίαση των σκηνοθετημένων συζυγοκτονιών παίζουν οι λεγόμενες στην αργκό των ερευνητών του FBI «κόκκινες εγκληματολογικές σημαίες (forensic red flags)», τις οποίες ακολουθούν και οι Έλληνες αστυνομικοί.

Ανάμεσα σε αυτές έχει εξέχουσα θέση η περίπτωση όπου η σύζυγος χάνει τη ζωή της συνεπεία ή λόγω υπερβολικού τραύματος πέραν αυτού που ήταν αναγκαίο για να επέλθει ο θάνατος. Αυτό στη γλώσσα των αστυνομικών του FBI χαρακτηρίζεται ως «overkill». Μία τέτοιου τύπου επίθεση είναι, για παράδειγμα, ο υπερβολικός στραγγαλισμός ή η πολύλεπτη απόφραξη των αναπνευστικών οδών πέραν του χρόνου που είναι απαραίτητος για να χάσει κάποιος τη ζωή του.

«Γενικά, όσο περισσότερα στοιχεία υπάρχουν για εκτεταμένη πρόκληση τραύματος πέραν αυτού που είναι αναγκαίο για να σκοτώσεις κάποιον και μάλιστα χωρίς τη χρήση συμβατικών όπλων, δηλαδή πιστολιού, τότε τόσο στενότερη είναι η σχέση μεταξύ δράστη και θύματος.

Οι στημένες συζυγοκτονίες έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν σχεδόν στο σύνολό τους τέτοιου είδους ευρήματα, δηλαδή μία επίθεση από πολύ κοντινή απόσταση με στοιχεία υπερβολής.

Μάλιστα, οι δράστες τέτοιων περιστατικών αποδεδειγμένα προσπαθούν να σκηνοθετήσουν εισβολή και ληστεία στο σπίτι τους με αποκλειστικό κίνητρο το χρηματικό, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές. Το ίδιο μοτίβο ακριβώς ακολούθησε και ο Μπάμπης», λέει στο ethnos.gr ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Όταν έχουμε βασανισμό και εν τέλει κρέμασμα -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- ενός δεσποζόμενου ζώου σε συνδυασμό κιόλας με την δολοφονία του αδύναμου μέλους ενός σπιτιού, που συνήθως είναι η γυναίκα, τότε βαράει “κόκκινο” καμπανάκι ότι ίσως η υπόθεση έχει τελικώς άρωμα εγκλήματος πάθους και δεν αποτελεί ληστεία μετά φόνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το σημείο όπου το σκυλί της Καρολάιν βρέθηκε κρεμασμένο είναι διαφορετικό από τον τόπο που το σκότωσε. Αυτό φέρεται να πιστοποιείται από το γεγονός ότι βρέθηκαν ακαθαρσίες του ζώου κατά μήκος του σπιτιού η «διαδρομή» των οποίων κατέληγε στα κάγκελα της εσωτερικής σκάλας της μεζονέτας, όπου βρέθηκε κρεμασμένο.

Οι… ενδείξεις, πριν γίνουν βεβαιότητες, όμως, δεν τελειώνουν εδώ, αφού ακόμα και ο τρόπος που βρέθηκε δεμένος ο πιλότος έκανε τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών να αμφιβάλλουν από την πρώτη στιγμή για τους ισχυρισμούς του και για τον λόγο αυτό πριν καν ταφεί στην Αλόννησο η Καρολάιν τον είχαν καλέσει για συμπληρωματικές καταθέσεις, οι οποίες μέχρι και χθες είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις δέκα.

«Ποιος κακοποιός ακινητοποιεί το όποιο θύμα δένοντας τα χέρια του μπροστά και όχι πισθάγκωνα; Ο 32χρονος βρέθηκε δεμένος σε εμβρυακή στάση, κάτι που προϊδέαζε ότι θα μπορούσε να έχει δεθεί και μόνος του. Από τα στοιχεία, δε, που προέκυψαν το μόνο δαχτυλικό αποτύπωμα που βρέθηκε στη μονωτική ταινία με την οποία ήταν καλυμμένο ακόμα και το πρόσωπό του ήταν δικό του», σχολιάζει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. με γνώση και συμμετοχή στις έρευνες.

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Στον εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος, δολοφόνος της Καρολάιν: Πως τον έπιασε η ΕΛ.ΑΣ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: