Το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς” – Υπερθέαμα στον ουρανό με εντυπωσιακή έκλειψη Ηλίου [Photos, videos]

Το υπερθέαμα της έκλειψης του Ήλιου πάνω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον. EPA/NASA HANDOUT / Bill Ingalls HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής ηλιακής έκλειψης απόλαυσαν  σήμερα εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας .

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου το φεγγάρι μπλοκάρει ένα μόνο μέρος του ήλιου αφήνοντας να εμφανίζεται ένα δαχτυλίδι ηλιακού φωτός, το “δαχτυλίδι της φωτιάς”, γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι.

Ήταν η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος.

Μια τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

Σήμερα, η Σελήνη κάλυψε περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο δημιουργεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Η πλήρης ορατότητα της έκλειψης περιορίστηκε στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο ήταν μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, όχι όμως από την Ελλάδα.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη ξεκίνησε σήμερα με την ανατολή του Hλίου πάνω από το βόρειο τμήμα της λίμνης Superior (Οντάριο, Καναδάς). Στη συνέχεια, συνέχισε σε όλη την περιοχή της Πολικής (Αρκτική) (Γροιλανδία) και σε ολόκληρο τον Βόρειο Πόλο έως την Πέμπτη το μεσημέρι και κατέληξε πάνω από τη βορειοανατολική Σιβηρία κατά το ηλιοβασίλεμα.

Το μεσαίο στάδιο της έκλειψης -ή το Ring Of Fire- διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, λιγότερο από 4 λεπτά, 3 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα ακριβώς.

Η επόμενη έκλειψη Hλίου θα συμβεί στις 19 Νοεμβρίου, ενώ η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023 και στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

Παρακολουθήστε Live την έκλειψη από τη NASA

 

 

Η έκλειψη “δίπλα” στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.  EPA/NASA HANDOUT / Bill Ingalls HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Φωτογραφία που δόθηκε από την NASA και δείχνει την μερική έκλειψη Ηλίου στην Ουάσιγκτον. EPA/NASA HANDOUT / Bill Ingalls HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Η θέα της έκλειψης από τη Νέα Υόρκη.  EPA/JUSTIN LANE
Η έκλειψη από το κέντρο των Βρυξελλών, Βέλγιο.  EPA/OLIVIER HOSLET
Γυναίκα παρακολουθεί την έκλειψη από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα. EPA/MARTIN DIVISEK

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: