«Τεράστιας στρατηγικής σημασίας» η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου λέει ο Τζόνσον

File photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Carbis Bay της Βρετανίας. EPA, Hollie Adams




Ως «ανάσα φρέσκου αέρα» περιέγραψε τη συνεργασία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον μιλούσε αργά το απόγευμα από το θέρετρο Carbis Bay της Κορνουάλης μετά από τη διμερή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την παραμονή της έναρξης της συνόδου του G7.

Ο Βρετανός ηγέτης περιέγραψε επίσης ως «τεράστιας στρατηγικής σημασίας» τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου και μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, για την ευημερία και την ασφάλεια όλων, όπως και για την από κοινού προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σημείωσε ότι η σχέση αυτή ενσαρκώνεται από την Ατλαντική Χάρτα συνεργασίας που είχε υπογράφει το 1941 και όπως είπε ανανεώθηκε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση, που κράτησε μία ώρα και 20 λεπτά, ήταν «σπουδαία» και ότι κάλυψε ένα «τεράστιο» φάσμα θεμάτων.

Συμπλήρωσε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θέλει να κάνει πολλά μαζί με τη Βρετανία, σε τομείς όπως η ασφάλεια, το ΝΑΤΟ και η κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η επιδίωξη για διατήρηση των ισορροπιών της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία είναι κοινός στόχος όλων. Απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με την ξεκάθαρη θέση του ηγέτη των ΗΠΑ ότι το Brexit δεν πρέπει να απειλήσει την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία. Κατά τον κ. Τζόνσον το θέμα δεν τέθηκε πιεστικά από τον κ. Μπάιντεν στη διμερή συνάντηση.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με μέτρα όπως η ενισχυμένη επιτήρηση ασθενειών και η επέκταση της γονιδιωματικής ανάλυσης ιών.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την απόφαση συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα ως «ορόσημο».

ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Δεύτερη μέρα με περισσότερα από 7.000 κρούσματα κορωναϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: