Ταξίδια στην Κύπρο με ψηφιακό πιστοποιητικό ΕΕ από 1η Ιουλίου: Μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων

File photo: To ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό. ΑΝΑ – MPA/PM’s PRESS OFFICE/DIMITRIS PAPAMITSOS




Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του τροποποίησε το Σχέδιο Δράσης της λειτουργίας των αεροδρομίων ώστε να συμπεριλάβει στα πιστοποιητικά που είναι αποδεκτά και το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 το οποίο θα εκδίδεται από τις χώρες κράτη μέλη της ΕΕ, όπως κι από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και από την Ελβετία.

Του Υπουργικού Συμβουλίου προήδρευσε η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, τα πιστοποιητικά αυτά θα γίνονται αποδεκτά από 1η Ιουλίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε, για σκοπούς ταξιδιού προς τα αεροδρόμιά της θα δέχεται συγκεκριμένα πιστοποιητικά.

Αυτά, όπως είπε, είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ εμβολιασμένος θα θεωρείται και όποιος κατέχει πιστοποιητικό ανάρρωσης, σε συνδυασμό με μια δόση εμβολίου.

Αποδεκτά επίσης θα γίνονται και τα πιστοποιητικά ανάρρωσης με ισχύ 180 μέρες, από την ημέρα που έχει βρεθεί θετικό το άτομο, ενώ θα γίνονται αποδεκτά και τα ψηφιακά πιστοποιητικά εργαστηριακών εξετάσεων PCR. Σημείωσε ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά από την Κυπριακή Δημοκρατία ψηφιακά πιστοποιητικά για rapid test.

Είπε επίσης ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, κατά τις οποίες θα γίνονται αποδεκτά είτε το ψηφιακό πιστοποιητικό, είτε το συμβατικό πιστοποιητικό που ίσχυε μέχρι σήμερα.  Μετά τις έξι εβδομάδες, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδέχεται μόνο τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο λόγος, ανέφερε, είναι επειδή αυτές οι κατηγορίες εξαιρούνται των οποιονδήποτε περιορισμών και έτσι θα υπάρχει η βεβαιότητα ότι το πιστοποιητικό που ανεβαίνει στο Cyprus Flight Pass είναι αυθεντικό.

Παράλληλα, είπε ο κ. Καρούσος, θα μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει είτε με το ψηφιακό πιστοποιητικό είτε με οποιοδήποτε πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εργαστηριακή ανάλυση PCR.

Ανέφερε παράλληλα ότι τα αεροδρόμια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με την κατηγοριοποίηση των χωρών σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη με τους ίδιους περιορισμούς που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα διατηρείται και η γκρίζα κατηγορία στην οποία χρειάζεσαι ειδική άδεια για να εισέλθεις στη Δημοκρατία.

«Οι εμβολιασμένοι οι οποίοι κατέχουν το πιστοποιητικό από τις χώρες τους ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εμβολιασμού τους εξαιρούνται από τους οποιοσδήποτε περιορισμούς και σε έξι εβδομάδες από την 1η Ιουλίου θα ταξιδεύουν μόνο με το ψηφιακό πιστοποιητικό προς Κύπρου όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια», ανέφερε.

Ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά τους Κύπριους και τους μόνιμα διαμένοντες θα συνεχίσει να ισχύει αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή θα έχουν το δικαίωμα αντί του ψηφιακού πιστοποιητικού να κάνουν τους εργαστηριακούς τους ελέγχους κατά την άφιξή τους στην Κύπρο.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις να γίνουν ακόμα πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα αεροδρόμια λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, είπε ότι τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται στην Κύπρο είναι ίσως τα αυστηρότερα που υπάρχουν στον κόσμο. Υπενθύμισε ότι η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα που είχε ετοιμάσει πρωτόκολλο με κατηγοριοποίηση χωρών με κάποιους περιορισμούς αναλόγως της κατηγορίας, ήταν η πρώτη χώρα που απαιτούσε αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό για να ταξιδέψει κάποιος στην Κύπρο και ίσως η μόνη χώρα η οποία για τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και έχουν κατηγοριοποιηθεί ως κόκκινες απαιτούνται δύο εργαστηριακές αναλύσεις, μια πριν και μια μετά την άφιξη. Ανέφερε ότι όσοι ταξιδεύουν από πορτοκαλί χώρα πρέπει να έχουν την εργαστηριακή τους ανάλυση από πριν, ενώ οι εμβολιασμένοι εξαιρούνται οποιονδήποτε περιορισμών. Σε έξι εβδομάδες, πρόσθεσε, θα υπάρξει αυστηροποίηση και θα γίνεται αυτόματα ο έλεγχος ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό και δεν θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανεβάσει ένα πιστοποιητικό ότι έχει εμβολιαστεί και θα χρησιμοποιείται μόνο το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι γίνονται στα αεροδρόμια 2 με 3 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις, επομένως υπάρχει πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος, εντοπίζονται τα κρούσματα και μετά δουλεύει η ιχνηλάτηση και οι διαδικασίες που έχει το Υπουργείο Υγείας.

Τι περιλαμβάνει το ψηφιακό πιστοποιητικό

Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει ότι  λαμβάνοντας υπόψη τις νεότερες παραμέτρους αναφορικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC)), που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2021, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, για σκοπούς ομαλής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών και εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

Θα επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία σε όσα πρόσωπα, θα κατέχουν έγκυρο και σε ισχύ ψηφιακό πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC))  από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές των κρατών μελών, περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, νοουμένου ότι πρόκειται για:

Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα αναφορικά με τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων και έχει παρέλθει ο καθορισμένος, από το Υπουργείο Υγείας, αριθμός ημερών μεταξύ της χορήγησης της τελευταίας δόσης (αναλόγως του εμβολίου που τους έχει χορηγηθεί) και της ημερομηνίας ταξιδιού. Επιπρόσθετα θα είναι αποδεκτά μόνο τα εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ),  καθώς και τα εμβόλια Sputnik V ή Sinopharm (BBIBP COVID-19).

Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο οποίο αναφέρεται εμβολιασμός με μία δόση αποδεκτού εμβολίου δύο δόσεων (εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ή Sputnik V ή Sinopharm) και επιπρόσθετα αναγράφει ότι το άτομο έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Επισημαίνεται ότι αναμένεται να παραχωρηθεί στα κράτη μέλη, μέσω του Κανονισμού, μεταβατική περίοδος  έξι εβδομάδων από την έναρξη ισχύος  του, για όσα κράτη δεν θα είναι ακόμη έτοιμα να εκδώσουν ψηφιακά πιστοποιητικά.

Κατ’ επέκταση οι  κάτοχοι μη ψηφιακών πιστοποιητικών από εκείνα τα κράτη, που θα κάνουν χρήση της προβλεπόμενης μεταβατικής περιόδου και δεν θα έχουν εκδώσει από την 1η  Ιουλίου ψηφιακά πιστοποιητικά, θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι και την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών από τα κράτη τους. Νοείται ότι με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τα εν λόγω κράτη, η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπεται μόνο σε κατόχους ψηφιακών πιστοποιητικών.

Πιστοποιητικό ανάρρωσης κατόπιν παρόδου 14 ημερών από την ημερομηνία δειγματοληψίας του θετικού με RT-PCR αποτελέσματος με διάρκεια ισχύος 180 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Στην περίπτωση των πιστοποιητικών ανάρρωσης θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά ανάρρωσης από τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ελβετίας.

Πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης PCR – RT, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι  για την Κυπριακή Δημοκρατία, που να αποδεικνύει αρνητικό PCR για COVID-19.

Σημειώνεται ότι ήδη με το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης Επανέναρξης των πτήσεων έχουν γίνει αποδεκτά τα πιστοποιητικά εργαστηριακής εξέτασης PCR – RT, με την δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών πριν το ταξίδι  για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η διαφοροποίηση με την έναρξη εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι ότι τα εν λόγω πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα τους.

Αναφορικά με  τους κατόχους πιστοποιητικών εργαστηριακής εξέτασης PCR, είτε ψηφιακών ή μη θα ακολουθείται η υφιστάμενη  διαδικασία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα CyprusFlightPass που σχετίζεται με την κατηγοριοποίηση των χωρών (πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρι κατηγορία).

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας, εκεί όπου κρίνει απαραίτητο, θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και κανένας επιβάτης δεν εξαιρείται των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι επιβάτες που θα ταξιδεύουν προς την Κύπρο θα πρέπει να αναρτούν το ψηφιακό πιστοποιητικό τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cyprus Flight Pass.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Αυξημένη παρουσία της ινδικής μετάλλαξης του κορωναϊού στην Κύπρο: Ανιχνεύθηκε σε 5 δείγματα σύμφωνα με το ECDC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: