Τα Εμιράτα επαναπροσδιορίζουν την εξωτερική πολιτική τους: Τι σχεδιάζουν για την Τουρκία…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sheikh Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan (Δ). EPA, EMIRATES NEWS AGENCY, HANDOUT




Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάνουν στροφή από τις ισχυρές παρεμβάσεις, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, στην «οικονομική» διπλωματία, σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα Financial Times (FT) δύο ατόμων από τα Εμιράτα που έχουν σχετική ενημέρωση.

Τα παραπάνω γράφουν ο Simeon Kerr, ανταποκριτής στο Ντουμπάι, και ο Andrew England, δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Σημειώνουν:

Ως αποτέλεσμα οι διπλωμάτες και οι πρεσβείες των Εμιράτων αξιολογούνται περισσότερο με βάση την ικανότητά τους να προσελκύσουν επενδύσεις. «Σκεφτήκαμε τι είναι καλύτερο για τα ΗΑΕ», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΑΕ στους FT. «Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομία».

Το γεγονός αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η πανδημία και η εκλογή του Joe Biden αλλάζουν τη δυναμική στη Μέση Ανατολή και δημιουργούν μια διστακτική κίνηση προς την αποκλιμάκωση μετά τα ταραχώδη χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (Trump).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες τα ΗΑΕ θα αναζητήσουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμεσολάβηση διαφορών, όπως μεταξύ του Σουδάν και της Αιθιοπίας, ακόμα και μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, είπαν τα δύο άτομα.

Η νέα στρατηγική σηματοδοτεί στροφή για μια χώρα που είχε αναδειχθεί στην πιο δυναμική χώρα του αραβικού κόσμου μετά τις εξεγέρσεις του 2011.

Τα ΗΑΕ είχαν επιδιώξει να επιβάλουν το δικό τους όραμα στην περιοχή, με τον Σεΐχη Μοχάμεντ να είναι πεπεισμένος ότι το κράτος του έπρεπε να καλύψει το κενό της αμερικανικής αδιαφορίας, να εμποδίσει την άνοδο των ισλαμικών κινημάτων και να αντιμετωπίσει την επιρροή του Ιράν.

Η επιθετική πολιτική των ΗΑΕ οδήγησε στην ανάπτυξη χιλιάδων στρατευμάτων στον πόλεμο στην Υεμένη. Υπήρξε επίσης ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές του Khalifa Haftar στη Λιβύη. Και το 2017 ήταν στην πρώτη γραμμή περιφερειακού εμπάργκο έναντι του Κατάρ.

Οι επεμβάσεις αυτές ενίσχυσαν την επιρροή και το προφίλ του Άμπου Ντάμπι, καθώς η μικρή, πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και ένας σημαντικός εταίρος της Δύσης, υπερέβη τις δυνατότητές της. Αλλά καμιά δεν έληξε με μεγάλη επιτυχία και όλες έπληξαν τη φήμη των ΗΑΕ.

«Δοκίμασαν την υπόθεση ότι η στρατιωτική δύναμη μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε κι έτσι προσαρμόζονται», δηλώνει ο Emile Hokayem, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο IISS.

«Κανείς δεν γνωρίζει αν έχει υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης της ηγεσίας. Αλλά αυτό που βλέπει κανείς ξεκάθαρα είναι ότι τα ΗΑΕ μειώνουν τη στρατιωτική τους ανάμειξη, μειώνουν την έκθεσή τους και επικεντρώνονται σε πιο στρατηγικούς στόχους ως προς τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και την ευημερία τους».

«Δεν νομίζω ότι απομακρύνονται από τη συγκρουσιακή τους προσέγγιση, αλλά επιδιώκουν να το κάνουν πιο έξυπνα, επεκτείνοντας τις προσπάθειές τους και στη διπλωματία και τη διαμεσολάβηση», εκτιμά η Elham Fakro, αναλύτρια για θέματα Περσικού Κόλπου στο Crisis Group.

Ο αξιωματούχος των Εμιράτων είπε ότι τα ΗΑΕ είναι «περήφανα» για τα «επιτεύγματά» τους στην Υεμένη. Σημείωσε ωστόσο ότι «είδαμε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι ή να μην είναι η στρατιωτική προσέγγιση», «κατανοήσαμε το κόστος και τα πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου μας».

Ένα δεύτερο άτομο που έχει ενημερωθεί για τη στροφή δήλωσε ότι πέρα από τις παρασκηνιακές συνομιλίες με το Ιράν, τα ΗΑΕ έχουν πρόσφατα διεξαγάγει συνομιλίες για μείωση της έντασης με την Τουρκία. «Θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους – από το Ισραήλ ως το Ιράν», είπε και αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΑΕ να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ πέρυσι.

Ο αξιωματούχος των Εμιράτων είπε ότι η Σαουδική Αραβία ηγείται του ανοίγματος προς την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η προσέγγισή μας είναι να δούμε τι θα συμβεί εκεί».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον προηγούμενο μήνα στο πλαίσιο προσπάθειας επίλυσης ζητημάτων μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας. Ο πρόεδρος Erdogan δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θέλει να δώσει ώθηση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου.

Αλλά ο Hokayem προειδοποιεί ότι η κίνηση προς την αποκλιμάκωση είναι «πολύ εύθραυστη». «Όλα τα προβλήματα είναι ακόμα εκεί και όπως είδαμε τα όρια του καταναγκασμού υπό τον Trump, τώρα θα δούμε τα όρια της διπλωματίας».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Financial Times

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: