Στο βάθος το Αφγανιστάν και η Τουρκία, ενώ “δένει” ο άξονας Ιερουσαλήμ, Λευκωσίας, Αθήνας: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

FILE PHOTO: Γερουσιαστής ανεβαίνει τα σκαλιά προς την Γερουσία, στο αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Το σχέδιο νόμου που εισήγαγαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και ήδη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θα παρουσιαστεί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη. Σημείωσε και τα εξής:

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ούτε στη Βουλή, και

Ότι θα ψηφιστεί και από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής ο νόμος περί άμυνας και κοινοβουλευτικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, που βασικά έχει στόχο να ενδυναμώσει τη στρατηγική σχέση της Αθήνας και της Ουάσιγκτον και κατ’ επέκταση να εξυπηρετήσει τα δυτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Της προσπάθειας για να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ηγούνται οι βουλευτές Τεντ Ντόιτς και Γκας Μπιλιράκης.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η πλειοψηφία των νομοθετών δείχνουν με ισχυρό τρόπο την προτίμηση τους σε αυτό τον νέο άξονα από την Αθήνα μέχρι την Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αμερικής.

Το βασικό στοιχείο αυτού του άξονα είναι ότι οι χώρες που συμμετέχουν, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δεν δημιουργούν προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να δημιουργεί πονοκεφάλους στην Ουάσιγκτον.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι κάποιοι γραφειοκράτες έχουν εκστασιαστεί από την πιθανότητα της συνεργασίας με τη Τουρκία για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ξεχνούν ότι τα προβλήματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας είναι ένα βουνό. Τα περισσότερα, που τα δημιούργησε ο Ταγίπ ερντογάν, και όχι οι Αμερικανοί, είναι άλυτα.

Όπως μας ενημέρωσε διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, οι συζητήσεις δεν πάνε άσχημα. Όμως οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι μεγάλες. Απαιτεί στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική βοήθεια. Και όπως είχαμε μεταδώσει ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε συμφωνήσει.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι, επανέλαβε πάντως ότι δεν έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από το Αφγανιστάν -έχει καθοριστεί για την 11η Σεπτεμβρίου- αλλά εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία ή κάποια άλλη χώρα, τότε αυτό θα ανατραπεί. Η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ έχει εξελιχθεί στο πιο σημαντικό ζήτημα.

Σήμερα Παρασκευή θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσουν το θέμα του αεροδρομίου. Θα συμφωνήσουν για την ανάγκη να ΜΗν καταληφθεί το αεροδρόμιο από τους Ταλιμπάν.

Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Αφγανός Πρόεδροε ζήτησε να συναντηθεί -η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος)- και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει λόγο για τη συμφωνία για το αφγανικό αεροδρόμιο. Και αυτός και άλλοι νομοθέτες, δικαιολογημένα μπορούμε να πούμε, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Τουρκία ότι θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία.

Η Τουρκία προσπαθεί να εξευμενίσει την Αμερική προσφέροντας …βοήθεια, με το αζημίωτο, στο θέμα του αεροδρομίου της Καμπούλ. Για πολλοστή φορά ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει παιγνίδι και πολλοί φοβούνται ότι θα πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους Αμερικανούς. Ας ελπίσουμε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αποφύγει την τουρκική φάκα…

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τα F-35 αν πραγματικά τα θέλει και αν υπάρχουν λεφτά: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο OPEN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: