Στην παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου Sputnik Light επικεντρώνεται η Ρωσία

Δόσεις εμβολίου Sputnik V κατά της νόσου του κορωναϊού. EPA, JAKUB GAVLAK




Μερικές ρωσικές φαρμακοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι θα επικεντρωθούν μόνο στην παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου Sputnik Light αυτή την περίοδο, επειδή είναι πιο εύκολη η παραγωγή από το Sputnik-V το οποίο συνδυάζει δύο διαφορετικές δόσεις.

Αυτό επισημαίνει την πολυπλοκότητα της παραγωγής της δεύτερης δόσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V το οποίο παρασκευάζεται από δύο διαφορετικά προϊόντα που απαιτούν διαφορετικές υποδομές παραγωγής. Το Sputnik Light, το οποίο είναι παρόμοιο με την πρώτη δόση του εμβολίου Sputnik-V και το οποίο εγκρίθηκε στη Ρωσία τον Μάιο, είναι μια ελκυστική άμεση λύση.

Το εν λόγω εμβόλιο το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας και σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ( RDIF) έχει αποτελεσματικότητα 79,4% κατά του κορωνοϊού και στοιχίζει λιγότερο από 10 δολάρια η μία δόση, προορίζεται για εξαγωγές. Ο Βικράμ Πούνια, Πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Pharmasyntez, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του περιμένει την έγκριση για να ξεκινήσει επισήμως τη λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής, καθώς η πρώτη παρτίδα του Sputnik Light έχει περάσει τα τεστ έλεγχου ποιότητας υπό την εποπτεία του παρασκευαστή του εμβολίου.

Η Pharmasyntez παράγει επίσης τη δεύτερη δόση του εμβολίου Sputnik-V αλλά επίσης έχει αποφασίσει να μην επεκτείνει την παραγωγή επειδή απαιτούνται σημαντικοί πόροι, δήλωσε ο Πούνια. Ο Πούνια είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι δύο δόσεις του Sputnik V πρέπει να παράγονται ξεχωριστά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης, πράγμα το οποίο απαιτεί περισσότερους πόρους.

“Πιστεύουμε ότι είναι ενδεδειγμένο τώρα να επικεντρωθούμε στην παραγωγή του ενός συστατικού, παράγοντας μεγάλες ποσότητες. Δεν θα προχωρήσουμε σε μια παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας (με το δεύτερο συστατικό)” δήλωσε ο Πούνια. Η Pharmasyntez προγραμματίζει να παράγει 1 εκατομμύριο δόσεις του Sputnik Light την εβδομάδα έως το τέλος του τρίτου τριμήνου ή έως τις αρχές του τέταρτου τριμήνου, δήλωσε ο Πούνια, προσθέτοντας ότι ο μέγιστος όγκος παραγωγής μπορεί να φθάσει τις 6-8 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως.

Ήδη υπάρχει ζήτηση για το Sputnik Light από χώρες Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, πρόσθεσε ο Πούνια. Η εταιρεία θα ζητήσει από το RDIF, το οποίο έχει την ευθύνη για την προώθηση του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό, την άδεια να στρέψει την παραγωγή της περισσότερο προς τις εξαγωγές, επειδή “το ζήτημα της κάλυψης της εγχώριας αγοράς έχει ήδη επιλυθεί”, δήλωσε ο Πούνια.

Η ρωσική εταιρεία BioIntegrator αυτή την στιγμή παράγει μόνο το Sputnik Light, δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Αντρέι Ιβάσενκο, προσθέτοντας ότι με βάση τις συμφωνίες που έχει κάνει με το RDIF, η παραγωγή έχει οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ξένες αγορές όπως και ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την οργάνωση της παραγωγής της δεύτερης δόσης του εμβολίου Sputnik V.

“Ο ιός είναι πολύ ασταθής και πράγματι είναι αναγκαίο να κατασκευασθούν δύο μονάδες, με την καθεμία να διαθέτει το δικό της προσωπικό, το οποίο δεν θα διασταυρώνεται ώστε να μην υπάρξει μόλυνση της παραγωγής”, δήλωσε ο Ιβασένκο.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ – ΑΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: