Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Τόκιο: Ζητούν ακύρωση των Ολυμπιακών λόγω των μεταλλάξεων

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται ενάντια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. EPA, KIMIMASA MAYAMA




Οι αρνητές της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο συνεχίζουν το έργο τους, παρά την επιμονή της οργανωτικής επιτροπής για την κανονική διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη.

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της τελευταίας διαδήλωσης κατά των Αγώνων, με τη συμμετοχή περίπου 250 ατόμων μπροστά από την έδρα της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, ήταν η Ατσούκο Ναγκαγιάμα, η οποία φαινόταν τόσο θυμωμένη που έτρεμε, κρατώντας ένα πλακάτ με το μήνυμα: «Ακυρώστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να προχωρήσουμε με τους Αγώνες γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του κορονοϊού που κυκλοφορούν ήδη στο Τόκιο», είπε εκνευρισμένη σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο της Deutsche Welle.

«Θέλω η κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Η 60χρονη, η οποία ζει στη Σαϊτάμα, ταξίδεψε στην πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να ενώσει τη φωνή της με τους αντιρρησίες των Αγώνων.

Η διαμαρτυρία, μάλιστα, διεξήχθη ακριβώς ένα μήνα πριν από την τελετή έναρξης στο νέο Εθνικό Στάδιο.

Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν στην περιοχή Σιντζούκου του Τόκιο πριν βαδίσουν σε μια πλατεία κοντά στον πολυσύχναστο σταθμό της πόλης, πάντα υπό τη συνοδεία των αστυνομικών.

Οι διαμαρτυρόμενοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των πολιτών της Ιαπωνίας που λένε ότι δεν συμφωνούν με τους Αγώνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης, ποσοστό που είναι μικρότερο από το 84% που είχε καταγραφεί στα τέλη Μαΐου.

Οι λοιμώξεις του κορωναϊού ενδέχεται να αυξηθούν

Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο επιμένει ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν παρά την παρουσία του ιού.

Την Τετάρτη (23/6), οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν 1.797 νέα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο, με 619 από αυτά να καταγράφονται στο Τόκιο – αύξηση 118 μέσα σε μια εβδομάδα και πάνω από 600 για πρώτη φορά από τις 28 Μαΐου. Οι Αρχές ανέφεραν επίσης 58 περισσότερους θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα.

Η τελευταία έκθεση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι νέα κρούσματα έχουν σταματήσει να υποχωρούν και πιθανότατα θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που εκτιμάται ότι είναι 90% πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες του κορονοϊού.

Οι ειδικοί επισήμαναν, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 69% όλων των νέων λοιμώξεων σε ολόκληρη τη χώρα έως τις 23 Ιουλίου, την ημέρα έναρξης των Αγώνων.

Οι αρνητές των Αγώνων παραμένουν

Τα νέα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, δεν πείθουν αρκετούς Ιάπωνες.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο, Χαρούο Οζάκι, δήλωσε την Τρίτη (22/6) ότι πρόκειται για κάτι “ακατανόητο” από πλευράς ιαπωνικής κυβέρνησης, Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και εθνικής οργανωτικής επιτροπής η απόφαση τέλεσης των Αγώνων ανεξάρτητα από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πανδημία.

Στις 18 Ιουνίου, ο Ιατρικός Σύλλογος του Τόκιο εντάχθηκε σε άλλους ιατρικούς φορείς και υπέβαλε κοινό αίτημα στην κυβέρνηση, ζητώντας την ακύρωση ή τη διεξαγωγή των Αγώνων χωρίς θεατές.

Κατά τη διαμαρτυρία, η Ναγκαγιάμα εξήγησε ότι θεωρεί τη δέσμευση της Ιαπωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως σαφή παράβλεψη των ιατρικών συμβουλών: «Η κυβέρνηση αγνοεί αυτό που τους λένε οι επιστήμονες και οι ιατροί. Εάν προχωρήσουν οι Αγώνες, τότε θα συμβούν άσχημα πράγματα. Η κυβέρνηση σκέφτεται μόνο τα χρήματα, αλλά πιστεύουμε ότι οι ζωές των απλών ανθρώπων είναι πολύ πιο σημαντικές», πρόσθεσε σε δηλώσεις της στη Deutsche Welle.


«Τα παιδιά μας πρέπει να είναι η προτεραιότητα»

Ο συνταξιούχος δάσκαλος από την πόλη Γιοκοσούκα, Ακιγιόσι Φουνάκι, ήταν επίσης μεταξύ των διαμαρτυρόμενων, εκφράζοντας μία άλλη άποψη για τους Αγώνες του Τόκιο: «Σταματήστε να ξοδεύετε χρήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αρχίστε να τα ξοδεύετε στην εκπαίδευση και τα παιδιά, το μέλλον του έθνους».

Το κόστος των Αγώνων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την άνευ προηγουμένου αναβολή από το 2020. Ωστόσο, αναμένεται επίσης να χάσει εκατομμύρια έσοδα μετά την περικοπή στις πωλήσεις εισιτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πωλήσεων σε φιλάθλους από το εξωτερικό.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο που στόχευσε στο κτίριο, ο δάσκαλος κάλεσε τους αξιωματούχους της διοίκησης της Κυβερνήτη, Γιούρικο Κοϊκέ, η οποία εισήχθη σε νοσοκομείο λόγω εξάντλησης, να κατέβουν και να εξηγήσουν την πολιτική τους σχετικά με Αγώνες.

«Τι σκέφτεστε;» φώναξε στο μεγάφωνο, προσθέτοντας: «Τα παιδιά μας πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Δεν είναι πολύ αργά για να ακυρώσουμε τους Ολυμπιακούς. Πράξτε το σωστό».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: