Συμφωνία με Μπάιντεν για αμοιβαία επιστροφή πρεσβευτών ΗΠΑ – Ρωσίας ανακοίνωσε ο Πούτιν

File Photo: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιμένει τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο. EPA, DENIS BALIBOUSE




Οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα επιστρέψουν στις διπλωματικές τους θέσεις και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη τύπου μετά την ιστορική συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη.

Το ερώτημα πότε θα συμβεί αυτό είναι «καθαρά τεχνικό», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι δυο ηγέτες παραχωρούν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου, με τον Ρώσο πρόεδρο να προηγείται χρονικά.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως «εποικοδομητική», ενώ είπε ότι ο Αμερικανός ομόλογος δεν τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο.

“Οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωστές για μια τέτοια συνάντηση”, τόνισε.

Το “αγκάθι” Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας, όπως και ότι τέθηκε το θέμα τη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «ακροθιγώς» λέγοντας ότι στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα. Αναφερόμενος στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε η Ρωσία έχει μόνο μια δέσμευση στο ζήτημα αυτό της Ουκρανίας, που είναι να συμβάλλει στην υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ, προσθέτοντας ότι αν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες θα προχωρήσουμε χωρίς καμία αμφιβολία.

  • Παράλληλα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τα πυρηνικά και την κυβερνοασφάλεια.  «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί», είπε ο Πούτιν.

Ο “φονιάς” και ο εποικοδομητικός εταίρος..

Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Μπάιντεν έναν “εποικοδομητικό, έμπειρο εταίρο” και είπε ότι μιλούσαν «την ίδια γλώσσα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει φιλία, αλλά ένας ρεαλιστικός διάλογος για τα συμφέροντα των δύο χωρών τους.

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Είπε ότι είναι «δύσκολο να πούμε» εάν οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιωθούν, αλλά ότι υπάρχει μια «χαραμάδα ελπίδας» σχετικά με την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε και για τον Αλεξέι Ναβάλνι στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και απάντησε χωρίς να αναφέρει το όνομα του αντιφρονούντα ότι εν γνώσει του επέστρεψε στη Ρωσία για να κρατηθεί, γνωρίζοντας ότι είχε παραβεί το νόμο.

«Αυτός ο άνθρωπος ήξερε ότι παραβίαζε τον νόμο της Ρωσίας. Έχει καταδικαστεί δύο φορές », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ο εν λόγω κύριος πήγε στο εξωτερικό για θεραπεία. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο ανάρτησε τα βίντεό του στο Διαδίκτυο… Ήθελε συνειδητά να παραβιάσει το νόμο. Έκανε ακριβώς αυτό που ήθελε να κάνει. Λοιπόν, τι είδους συζήτηση μπορούμε να κάνουμε [για αυτόν]; “

Συμφωνία για πυρηνικά όπλα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Με πληροφορίες από Reuters-Associated Press- Tass-Sputnik

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν: Εν αναμονή ξεχωριστών δηλώσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: