Συμφωνεί για το Αφγανιστάν ο κ. Μπάιντεν με τον Ερντογάν: Αλλά διαφωνούν για τους ρωσικούς S-400

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα αναλάβει κορυφαίο ρόλο στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αναχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλλιβαν (Jake Sullivan).

Όμως, σύμφωνα με το Aljazeera οι δύο ηγέτες δεν μπόρεσαν να επιλύσουν μία μακροχρόνια διένεξη που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του πυραυλικού συστήματος των S-400 από την Ρωσία.

Ο κ. Sullivan είπε χθες σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπάιντεν (Biden) και o Ερντογάν (Erdogan) συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου του Αφγανιστάν.

Ο Erdoğan είχε ζητήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του αεροδρομίου και ο Biden δεσμεύθηκε να παράσχει την υποστήριξη αυτή, είπε ο Sullivan, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι δηλώσεις Sullivan παρέχουν τις πρώτες λεπτομέρειες από την πλευρά των ΗΠΑ για τη συνάντηση μεταξύ του κ. Biden και του Erdogan, ο οποίος είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν θα αλλάξει τη στάση του για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Δεν είναι σαφές εάν ο Biden έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Erdoğan στη συνάντησή τους και ο κ. Sullivan παρείχε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα επιλυθεί το αδιέξοδο για τους S-400.

“Το συζήτησαν. Δεν υπήρξε απόφαση για το θέμα. Υπήρξε η δέσμευση ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο για τους S-400 και τα δύο επιτελεία θα παρακολουθούν το θέμα μετά το πέρας της συνάντησης”, είπε.

ΠΗΓΗ: Aljazeera – No resolution on S-400 dispute during Biden-Erdoğan meeting

Ο Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει να ακυρώσει την ελληνική γραμμή στην Ε.Ε.: Το καρότο και το μαστίγιο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: