Συλληφθείσα ακτιβίστρια «φωνάζει» στο Πεκίνο: Συγκαλύπετετε ακόμη το έγκλημα της Τιενανμέν

Αγρυπνία στο Χονγκ Κονγκ σε μνήμη των θυμάτων της Τιεναν μεν στην εξέγερση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. EPA/JEROME FAVRE




Η ακτιβίστρια από το Χονγκ Κονγκ, Τσόου Χανγκ Τουνγκ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εγγύηση, μια ημέρα μετά τη σύλληψή της με την υποψία της προώθησης συνάθροισης που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές για την επέτειο της αιματηρής καταστολής φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών από τον κινεζικό στρατό στην πλατεία Τιενανμέν στην καρδιά του Πεκίνου, τη νύκτα της 3ης προς την 4η Ιουνίου 1989.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου γινόταν παραδοσιακά μια αγρυπνία προς τιμήν της «Άνοιξης του Πεκίνου», η τελετή απαγορεύθηκε χθες για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

Για δεκαετίες το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ήταν οι μόνες τοποθεσίες στην Κίνα όπου γίνονταν τελετές στη μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής του κοινωνικού και φοιτητικού κινήματος το 1989 στο Πεκίνο.

Η αστυνομία συνέλαβε την Τσόου, αντιπρόεδρο της Ένωσης Στήριξης των Κινεζικών Πατριωτικών Δημοκρατικών Κινημάτων του Χονγκ Κονγκ, με την κατηγορία ότι ενθάρρυνε συγκέντρωση χωρίς την άδεια των αρχών χθες το πρωί.

“Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Είναι μια απολύτως παράλογη κατηγορία, πλήρης κατάχρηση εξουσίας. Αρνούμαι την κατηγορία”, δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Η απαγόρευση της αγρυπνίας και οι τουλάχιστον έξι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για το φιλοδημοκρατικό κίνημα και σε διεθνές επίπεδο για την καταστολή των παραδοσιακών ελευθεριών της ημιαυτόνομης πόλης, κυρίως για τον εθνικό νόμο ασφαλείας τον οποίο επέβαλε το Πεκίνο τον περασμένο χρόνο.

“Θέλω να πω σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την καταστολή της τελετής μνήμης της Τιενανμέν αυτή τη χρονιά…μην κρύβεστε πλέον πίσω από την ειδική πρόβλεψη του διατάγματος για την δημόσια τάξη. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε αυτό που ουσιαστικά κάνετε, αυτό που ουσιαστικά κάνετε είναι να συγκαλύπτετε το έγκλημα των δολοφόνων του 1989”, είπε η Τσόου.

Κάποιες εκκλησίες άνοιξαν χθες τις πόρτες τους για τελετές στη μνήμη των θυμάτων της Τιενανμέν και γέμισαν με κόσμο υπό τον φόβο της σύλληψης στους δρόμους.

Σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κίνηση λόγω της αστυνομικής απαγόρευσης της αγρυπνίας, το προξενείο των ΗΠΑ και το γραφείο της ΕΕ στην πόλη άναψαν κεράκια μέσα στους χώρους τους.

Πριν από την σύλληψή της η Τσόου είπε στο Ρόιτερς ότι η 4η Ιουνίου είναι μια δοκιμασία για το Χονγκ Κονγκ “για το αν μπορούμε να υπερασπιστούμε τις βασικές ηθικές μας αξίες. Από τη στιγμή που δεν έχουν πει ότι το άναμμα των κεριών είναι παράνομο, θα ανάψουμε κεριά”.

Παρότι η ίδια δεν μπόρεσε να ανάψει καθώς βρισκόταν υπό κράτηση, όπως είπε έκανε νηστεία στη διάρκεια της κράτησής της. Τελικά αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση αντίστοιχη περίπου χιλίων ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα στις 5 Ιουλίου. Η Τσόου αντιμετωπίζει κατηγορία και για συμμετοχή και υποκίνηση σε παράνομη συνάθροιση για τις 4 Ιουνίου του περασμένου χρόνου.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Χονγκ Κονγκ, Κίνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE 

Ρεκόρ εμβολιασμών στην Ιταλία: Αρχίζει η χορήγηση εμβολίων σε εφήβους στη Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: