Πρώτη σε αμυντικές δαπάνες το 2021 η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ: Σε αναλογία προς το ΑΕΠ

Φωτογραφία αρχείου που εικονίζει αριθμό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτελεί εκπαίδευση εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ ως προς τις αμυντικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ, με 3,82% θα βρεθεί η Ελλάδα το 2021, εκτιμά η συμμαχία, σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα προ της επικείμενης συνόδου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3,52% και η Κροατία με 2,29%. Το όριο του 2% ξεπερνούν επίσης ΗΒ, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.

Η Ελλάδα το 2021 θα εκπληρώσει το 2021 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και το 2ο κριτήριο, αυτό του να προορίζονται οι δαπάνες σε εξοπλισμούς, σημειώνοντας 38,5% και ευρισκόμενη στην τρίτη υψηλότερη θέση σε αυτή την κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο.

Το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Το κριτήριο αυτό δεν εκπληρώνουν μόνο η Γερμανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Πορτογαλία και η Σλοβενία.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι συλλέγει δεδομένα αμυντικών δαπανών από τους Συμμάχους και τα δημοσιεύει σε τακτική βάση.

Κάθε Υπουργείο Άμυνας των Συμμάχων αναφέρει τρέχουσες και εκτιμώμενες μελλοντικές αμυντικές δαπάνες σύμφωνα με έναν συμφωνημένο ορισμό των αμυντικών δαπανών. Τα ποσά αντιπροσωπεύουν πληρωμές από μια εθνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να γίνουν, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεών της, εκείνων των Συμμάχων ή της Συμμαχίας.

Στα στοιχεία και τους πίνακες που δημοσιεύθηκαν το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί επίσης οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες που διατίθενται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ ECFIN) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

  • Λόγω των διαφορών μεταξύ αυτών των πηγών και των εθνικών προβλέψεων για το ΑΕΠ, καθώς και του ορισμού των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και των εθνικών ορισμών, τα αριθμητικά στοιχεία που εμφανίζονται στην παρούσα έκθεση ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από αυτά που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύονται από τις εθνικές αρχές ή δίνονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Οι δαπάνες εξοπλισμού περιλαμβάνουν δαπάνες για σημαντικό εξοπλισμό καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη αφιερωμένη σε σημαντικό εξοπλισμό.

Οι δαπάνες προσωπικού περιλαμβάνουν συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Η τελευταία ημερομηνία λήψης των πληροφοριών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτήν την έκθεση ήταν η 2η Ιουνίου 2021. Τα στοιχεία για το 2020 και το 2021 είναι εκτιμήσεις.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου/ΑΓΚ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Έκρηξη στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπει ο ΙΕΑ: Επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: