Πρώτη μέρα διελεύσεων από τα οδοφράγματα μετά από 15 σχεδόν μήνες: Ξεχωριστές στιγμές στη Λευκωσία

O κ. Οζγκιούλ, άλλως Ντιβαέλι, ο γνωστός καλαθάς, στο οδόφραγμα Λήδρας. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




«Μου λείψατε, σας πεθύμησα», είπε ανοίγοντας τα χέρια του ο κ. Οζγκιούλ, άλλως Ντιβαέλι, ο γνωστός καλαθάς, βλέποντας τους αστυνομικούς στο σημείο ελέγχου του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

Είχε να τους δει 463 μέρες, όσο είναι κλειστό και το συγκεκριμένο οδόφραγμα.

Και οι αστυνομικοί τον αντιμετώπισαν με χαμόγελο και ενθουσιασμό.

«Ζεις; Ζιω, εν εψόφησα», είπε στα κυπριακά ο 70χρονος από την Ελιά της Μόρφου, που εδώ και χρόνια πουλάει τα παραδοσιακά καλάθια στην περιοχή της Λευκωσίας. Περνούσε σχεδόν κάθε μέρα από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, προ πανδημίας, και είναι αρκετοί από τους Ελληνοκύπριους καταστηματάρχες της περιοχής που τον ξέρουν.

Θα τα πουλήσεις όλα τα καλάθια σήμερα, ρωτήσαμε τον κ. Ντιβανέλι, παρατσούκλι γιατί είναι καλός τραγουδιστής, όπως είπε.

«Ινσιαλλαχ» μας απάντησε και φεύγοντας φορτωμένος με τα καλάθια τραγουδούσε στα ελληνικά «Σήκω χόρεψε κουκλί μου, να σε δω να σε χαρώ».

Το οδόφραγμα της οδού Λήδρας άνοιξε στις 8 το πρωί. Κάποιοι Ε/κ πέρασαν να αγοράσουν φάρμακα ή κάτι άλλο ή απλά για βόλτα.

Μια γυναίκα, Βουλγαρικής καταγωγής με υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήγαινε να βρει μια φίλη της Ρωσίδα που διαμένει στα κατεχόμενα. Πρώτη φορά θα βρεθούν μας είπε, μετά τα μέτρα για την πανδημία που οδήγησαν στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Δύο φοιτήτριες από το Ομάν σε πανεπιστήμιο στις ελεύθερες περιοχές, επίσης για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες πέρασαν να δουν πώς είναι η περιοχή μετά από τόσο καιρό.

Ενας 20χρονος Τουρκοκύπριος πέρασε με τη φωτογραφική του μηχανή. Ήθελε να δει την πλατεία Ελευθερίας που ολοκληρώθηκε, ενώ τα οδοφράγματα ήταν κλειστά. Θα βρισκόταν και με Ε/κ φίλους του για καφέ. Έχει να τους δει 15 και πλέον μήνες. «Σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος», μας είπε.

Δύο Τ/κ φωτορεπόρτερ πέρασαν επίσης από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας για να κάνουν το δικό τους ρεπορτάζ, να δουν τι άλλαξε μετά από τόσο καιρό. Στο σημείο ελέγχου της Λήδρας και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων.

Η κίνηση στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας υποτονική αρχικά, περίπου ίσος αριθμός των διελεύσεων από και προς τα κατεχόμενα, σε αντίθεση με το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου όπου η κίνηση από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές μεγαλύτερη.

ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τουρκοκύπριοι πέρασαν από τον Αγιο Δομέτιο για να πάρουν τα παιδιά τους στο σχολείο – όπως έκαναν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού εκείνο το σημείο λειτουργούσε για συγκεκριμένες ομάδες – αλλά και για να κάνουν με το αυτοκίνητο μια βόλτα, να δουν τι άλλαξε.

«Εγώ είμαι από τη Λεμεσό, αλλά έχω φίλους Ε/κ πολλούς. Σήμερα θα κάνω βόλτα, θα πάω παντού στη Λευκωσία και γύρω. Αύριο θα έρθω να δω τους φίλους μου», μάς είπε ένας Τ/κ που πέρασε με το ανοικτό φορτηγάκι της δουλειά του. Πρώτη φορά, όπως μας είπε, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Όλοι οι Τ/κ περνούν από τα σημεία ελέγχου με αρνητικό PCR καθώς όπως εξήγησαν γίνονται δωρεάν και στην τ/κ πλευρά δεν υπάρχουν πολλά τεστ αντιγόνου και οι ίδιοι δεν τα θεωρούν αξιόπιστα, οπότε προτιμούν τα PCR.

ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Διελεύσεις

Η διακίνηση από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από τις 8 μέχρι τις 11.30 το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ήταν από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, 162 Ε/κ και 810 Τ/κ και από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα 282 Ε/κ και 153 Τ/κ.

Από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, από την τ/κ στην ε/κ πλευρά πέρασαν το ίδιο χρονικό διάστημα 51 Ε/κ και 42 Τ/κ, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση διακινήθηκαν 114 Ε/κ και 18 Τ/κ.

Από το Λήδρα Πάλλας πέρασαν 12 Ε/κ και 107 Τ/κ από κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και από την ε/κ πλευρά στην τ/κ, 9 Ε/κ και 11 Τ/κ.

Κανένα πρόβλημα δεν παρατηρήθηκε κατά τις διελεύσεις μέχρι αυτή την ώρα. Το πρωί, ελικόπτερο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπερίπτατο πάνω από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ικανοποίηση για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην Κύπρο εκφράζουν οι ακρίτες του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: