Πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου ο Πρωθυπουργός πάει στο Κάιρο: Κίνηση στρατηγικής…

File photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλάνε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς, επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με σταθερά βήματα συνεχίζει η ελληνική διπλωματία την πορεία της προς τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, όταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα τεθούν ξανά στην κορυφή της ατζέντας των 27 ηγετών, μετέδωσε η τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Αίγυπτο ενισχύοντας τις συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Νίκος Δένδιας μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

Ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ακ Σαράι είναι πλέον ανοικτός, αλλά η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό ως θετική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρα από τη χαλάρωση της έντασης διότι οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας διαχρονικές» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

Και μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι σε περίπτωση νέων αποσταθεροποιητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας η θετική ατζέντα θα αναστραφεί, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όμως επανέρχεται στην ανυπόστατη τουρκική ρητορική περί… ελληνικών προκλήσεων.

«Αλλά η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Μετά τα βρήκαμε, η συνέντευξη τύπου μας ήταν καλή, αλλά μετά ο φίλος μου Δένδιας κάθε μέρα έλεγε πολλά πίσω από την πλάτη μας. Αυτά δεν χρειάζονται».

Ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου συμφώνησε με τη Λίβυα ομόλογό του στην ανάγκη αποχώρησης όλων των στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων και των τουρκικών, από το έδαφος της χώρας.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Όλες οι δυνάμεις εντός κι εκτός Λιβύης προσβλέπουν στη διεξαγωγή των εκλογών και την απόσυρση των ξένων και μισθοφορικών δυνάμεων από τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις για την ετοιμότητά τους σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των υβριδικών και μη απειλών του προηγούμενου έτους και τους προέτρεψα να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση».

Ο αρχηγός επισκέφθηκε την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο, όπου βρίσκονται τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Χερόν, τα οποία θα επιτηρούν από αέρος τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τσαβούσογλου επαναφέρει τα περί «ελληνικών προκλήσεων» με αιχμές και κατά του Νίκου Δένδια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: