“Πόλεμος” δηλώσεων για το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα: Υψηλοί τόνοι από Μόσχα και Λονδίνο

File Photo: Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας κλήθηκε ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα, μετά το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό. EPA, ROBERT GHEMENT




Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση στη θάλασσα, και πως το Πολεμικό Ναυτικό της θα υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο, με γραπτή δήλωση στο Κοινοβούλιο έπειτα από το περιστατικό με πολεμικά πλοία Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα.

“Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό θα υποστηρίζει πάντα το διεθνές δίκαιο και δεν θα δεχθεί παράνομη ανάμιξη στην αβλαβή διέλευση”, ανέφερε στη δήλωση ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Βρετανία ότι διαδίδει ψέματα για την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα και προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με αποφασιστικότητα σε οιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια από το βρετανικό ΠΝ ανοικτά των ακτών της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας.

  • Στη δήλωσή του ο Ουάλας ανέφερε πως το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender είχε προειδοποιηθεί για μια ρωσική άσκηση με πραγματικά πυρά και σημείωσε ότι η άσκηση πραγματοποιείτο εκτός του εύρους της θέσης του. Ο Ουάλας είπε επίσης πως ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε ύψος 500 ποδών (152,4 μέτρων) πάνω από το Defender.

“Αυτά τα αεροσκάφη δεν έθεσαν σε άμεση απειλή το HMS Defender, όμως ορισμένοι από αυτούς τους ελιγμούς δεν ήταν ούτε ασφαλείς ούτε επαγγελματικοί”, είπε. “Το HMS Defender απάντησε επανειλημμένως μέσω ασυρμάτου VHF στις ρωσικές μονάδες και, σε κάθε περίπτωση, με ευγένεια και επαγγελματισμό”.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του εξέφρασε την λύπη του για το περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό  και το αξιολογεί ως μια εσκεμμένη και προετοιμασμένη πρόκληση, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές του «ανεπίτρεπτες και μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο». Παράλληλα προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό, θα υπάρξει σκληρή απάντηση.

  • «Θεωρούμε ότι το βρετανικό αντιτορπιλικό προέβη σε πρόκληση. Επιπλέον, μας λυπεί το ότι ήταν μια εσκεμμένη και προετοιμασμένη πρόκληση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στην Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θεωρεί τις ενέργειες του αντιτορπιλικού Defender «ανεπίτρεπτες και μη σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό να υπάρξει σκληρή απάντηση.

«Σε περίπτωση που επαναληφθούν απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες, σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές υπερβούν τα όρια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στο πλαίσιο της νόμιμης υπεράσπισης των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο εκ μέρους της ρωσικής πλευράς να πληγεί ο στόχος σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να διευκρινίσει, τι υπονοεί με τις ενέργειες που υπερβαίνουν τα όρια.

Νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα «να βομβαρδίζει στόχους» σε περίπτωση που ξένα πλοία παραβιάσουν τα χωρικά της ύδατα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προσέθεσε ότι η Μόσχα θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο.

Με πληροφορίες από Reuters- TASS μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Το Λονδίνο υποβαθμίζει το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: