“Πλήρης και ουσιαστική” η συνάντηση Μακρόν με Ερντογάν, αλλά συμφώνησαν ότι …διαφωνούν!

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Φωτογραφία: Τουρκική Προεδρία




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) συναντήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), προκειμένου να «διευκρινιστούν» τα πολλά θέματα της γάλλο-τουρκικής αντιδικίας, τα τελευταία χρόνια, όπως ανακοινώθηκε από τη Γαλλική Προεδρία.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση, «πλήρης και ουσιαστική» σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, διήρκεσε 45 λεπτά στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, πριν από την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, γράφει η εφημερίδα Le Figaro μέσω του AFP.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν σε βάθος όλα τα θέματα», διευκρίνισε η γαλλική Προεδρία,  αναφέροντας, ότι εξέφρασαν τη «βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη», δύο από τα θέματα της μεταξύ τους απόκλισης.

Ο  Emmanuel Macron «υπενθύμισε επίσης την επιθυμία του για στρατηγική διευκρίνιση μεταξύ συμμάχων, σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες εντός του ΝΑΤΟ». 

Γίνεται αναφορά στις ανταγωνιστικές θέσεις Γαλλίας-Τουρκίας σε ορισμένα θέματα εντός του ΝΑΤΟ, τα οποία, όπως σημειώνεται, «αποκρυσταλλώθηκαν» ιδίως στην ανατολική Μεσόγειο, όπου το Παρίσι υποστήριζε την Αθήνα έναντι των φιλοδοξιών της Άγκυρας ως προς το φυσικό αέριο και όπου ένα περιστατικό έφερε αντιμέτωπα  τουρκικά και γαλλικά πλοία, τον Ιούνιο του 2020, καθώς και λόγω των διαφωνιών για τη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα σχετικά με τη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επισημαίνεται η δήλωση του Γάλλου Προέδρου προς τον Τύπο, την Πέμπτη, που αναφέρεται στην Τουρκία, ότι «όταν είμαστε μέλη της ίδιας οργάνωσης, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις, που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε δημιουργήσει».

Επίσης, σύμφωνα με τα Ηλύσια, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, «έγινε διευκρίνιση για το Ισλάμ», ενώ ο  Emmanuel Macron ζήτησε την «ταχεία μεταφορά στη Γαλλία» του Fabien Azoulay, Γάλλου που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών από την τουρκική δικαιοσύνη για κατοχή ναρκωτικών. 

Υπενθυμίζεται, ότι τον Οκτώβριο, ο Recep Tayyip Erdogan αμφισβήτησε τη «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Emmanuel Macron, κατηγορώντας τον ότι ηγήθηκε «εκστρατείας μίσους» εναντίον του Ισλάμ, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα καρικατούρας του προφήτη Μωάμεθ, αλλά και για την ομιλία του ενάντια στην Ισλαμιστική «αυτονόμηση» στη Γαλλία.

Πληροφορίες από Le Figaro, AFP: Emmanuel Macron s’entretient avec Erdogan avant le sommet de l’Otan

Αυτές οι δηλώσεις του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, θα δημιουργήσουν πρόβλημα με τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: