Πισώπλατη μαχαιριά: Πηγαίνοντας “στη φίλη Τουρκία” ο Ζάεφ θυμήθηκε ότι η χώρα του λέγεται …”Μακεδονία”!

Ο πρωθυποουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζαεφ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Eπίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) στην Κωνσταντινούπολη.

Tο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας, “MIA”, αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε χθες ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν τουλάχιστον δέκα νέες τουρκικές επενδύσεις στη ζώνη του Διαδρόμου 10 στη Γευγελή, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων και της Τουρκίας και η δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac, τα οποία αναμένεται να φτάσουν σε επτά με δέκα ημέρες.

«Συζητήσαμε και πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε τουλάχιστον δέκα νέες τουρκικές επενδύσεις στη ζώνη, την οποία αναπτύσσουμε κατά μήκος του Διαδρόμου 10 στη Γευγελή. Πρόκειται για επενδύσεις όλων των ειδών στη βιομηχανία μεταποίησης, οι οποίες θα είναι στρατηγικά τοποθετημένες για την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι για το οποίο τα Επιμελητήριά μας μιλούσαν εδώ και πολύ καιρό και τώρα το επιβεβαιώσαμε. (…)

“Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων μας δυνάμεων. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, που συνεργάζεται πολύ με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές στρατιωτικού εξοπλισμού στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτή τη φορά κάνουμε αγορά με χρήματα από τον προϋπολογισμό μας, αλλά ασφαλώς περιμένουμε συμπληρωματική συνεισφορά από την Τουρκία, επειδή είναι καλή μας φίλη», ανέφερε ο Zoran Zaev. Αναφορικά με τη δωρεά 30.000 εμβολίων Sinovac, ο ίδιος σημείωσε:

«Ασφαλώς εξαιτίας της μεγάλης αγάπης προς τη “Μακεδονία” (sic) τόσο εκ μέρους του Προέδρου Erdogan, όσο και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της φίλης Τουρκίας, ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας με 30.000 εμβόλια. Ενόσω περιμένουμε νέες ποσότητες (σ.σ.: εμβολίων προς παράδοση), αυτά είναι καλοδεχούμενα».

Σύμφωνα με το “MIA”, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan συζητήθηκαν, επίσης, η θέση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Ιουνίου, στην οποία, όπως ανέφερε ο Zoran Zaev, θα αναπτυχθούν σοβαρές πολιτικές σχετικά με το νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, όπου ανήκουν η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ο ίδιος τόνισε ότι, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, την προσεχή περίοδο θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στρατηγικού χαρακτήρα στην Κωνσταντινούπολη, στα Τίρανα, στο Παρίσι και στη Βιέννη με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων, που επηρεάζουν το ρυθμό της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι η Σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) θα διεξαχθεί στην Antalya στις 17 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Προέδρου, Stevo Pendarovski, αλλά και των Προέδρων της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών. «Θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε ως ευκαιρία, για να συνεχιστούν η φιλία, η ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, κ.λπ.», σχολίασε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Zoran Zaev διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε στις συναντήσεις του περασμένου Σαββάτου με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά αποτελούν μέρος των στρατηγικών και των σχεδίων που προετοιμάζονται.

Πρόσθεσε δε ότι «ο Υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει περισσότερα τις ερχόμενες ημέρες γύρω από την παραγωγή των τουρκικών εμβολίων, θα παρουσιαστούν περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τους προβληματισμούς σχετικά με τα drones για την ασφάλεια των συνοριακών ζωνών και πολλές ακόμα λεπτομέρειες».

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο “MIA”– ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ

Η Λιβύη και πολλά άλλα θέματα χωρίζουν την Γαλλία και την Τουρκία: Τι γυρεύει ο Μεβλούτ στο Παρίσι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: