Ποιοι τα «έτσουξαν» στο πρώτο κύμα της πανδημίας: Οι Έλληνες ήπιαν το λιγότερο αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη

File Photo: Μπάρμαν σερβίρει μπίρα σε πάμπ στο Λονδίνο. Η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας. EPA, ANDY RAIN, μέσω ΚΥΠΕ
Σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σημειώθηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα η μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ υπήρξε αισθητή.

Οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία. Στον αντίποδα, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Η έρευνα «European Alcohol and Covid-19 Survey», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addiction» (Εθισμός), συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες -π.χ. εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ. Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.15530

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Facebook: Tηλεργασία για όλους τους εργαζομένους και μετά την πανδημία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: