Παυλόπουλος: Ο αγώνας για την Κύπρο συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




Στην Κύπρο βρίσκεται ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αυτό, προκειμένου να δώσει το «παρών» στους διήμερους εορτασμούς του Δήμου Αγίας Νάπας και του Συνδέσμου Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής «’Αρωμα» Αγίας Νάπας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της μοναδικής μάχης της Αγίας Νάπας, στις 17 Μαρτίου 1826.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε σήμερα το μεσημέρι στη Λάρνακα, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζαννέτου.

Κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο «Γλαύκος Κληρίδης», ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Είναι προσκύνημα στην Κύπρο για μένα. Για πολλοστή φορά, αλλά όσες φορές και να έρθω στην Κύπρο, το προσκύνημα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, πόσο μάλλον με αυτή την συγκυρία για την οποία ευχαριστώ και τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, Χρήστο Ζαννέττου, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και φίλο μου, Νίκο Αναστασιάδη και ιδίως τον φίλο μου τον Γιώργο Γεωργή» (σσ καθηγητής Ιστορίας).

«Θέλω να τονίσω», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, «ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος. Αυτή η μάχη που έγινε στις 17 Μαρτίου 1826, μας διδάσκει πολλά σήμερα και αυτό θα τονίσω στην ομιλία μου, το λέω και από τώρα.

Αυτή η μάχη και η επέτειος που γιορτάζουμε, μας διδάσκει ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη στο πλαίσιο της εθνεγερσίας. Ένα κομμάτι της Κύπρου τελεί ακόμη υπό τουρκικό ζυγό. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ» ανέφερε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό, για εμάς τους Έλληνες απανταχού της γης και για όλο τον ελληνισμό, η εθνεγερσία συνεχίζεται και θα είμαστε εδώ μέχρι να ελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι της κυπριακής γης. Μέχρι να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την οντότητα της και την κυριαρχία που της αναλογεί και με βάση το διεθνές και με βάση το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι μία και αδιαίρετη, πρέπει να υπάρξει μια κυπριακή ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία το τονίζω, πρέπει αυτή η ομοσπονδία να έχει μια προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και το κυριότερο από όλα, πλήρη κυριαρχία, που σημαίνει πως δεν νοούνται στο κυπριακό έδαφος ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων».

Και ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους εισβολείς στην Κύπρο. «Όταν λέμε για τρίτους εννοούμε κάθε τρίτο. Πρέπει η κυριαρχία να αποκατασταθεί», είπε, τονίζοντας πως «όλος ο ελληνισμός, με αρραγή ενότητα να καταθέσει τον οβολό του για τούτη την μαρτυρική Κύπρο.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να θυμόμαστε το χρέος ότι ο αγώνας συνεχίζεται, για να θυμόμαστε ότι πρέπει να ξυπνήσουμε τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είναι ντροπή το γεγονός ότι διαρκεί ακόμα αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα, που προσβάλλει βάναυσα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό τιμούμε σήμερα και στην μνήμη των προγόνων μας τους λέμε ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, της Μ. Καλογεράκη
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Σε εκδήλωση για Εθνική Παλιγγενεσία στη Λευκωσία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: