Πάνω από 85.000 τα κρούσματα σε 24 ώρες στη Βραζιλία: Άλλοι 2.216 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Πράκτορες της Εθνικής Δύναμης της Βραζιλίας έχουν φτάσει στις περιοχές της πολιτείας του Αμαζονίου για να αντιμετωπίσουν επεισόδια και τη βία που εμφανίστηκε τελευταία στην πόλη Manaus. EPA, Raphael Alves




Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.216 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 85.149 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 484.235 νεκρούς επί συνόλου 17.296.118 μολύνσεων. Η Βραζιλία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς μέσα στον μήνα, την ώρα που πολλοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χτυπήσει τρίτο, ακόμα φονικότερο, κύμα της πανδημίας.

Η χώρα των 212 εκατ. κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, που βάλλεται για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, εμφανίστηκε ξάφνου χθες σε εμπορική πτήση, ορισμένοι από τους επιβάτες της οποίας τον επευφήμησαν και τράβηξαν σέλφι μαζί του, άλλοι όμως τον αποδοκίμασαν με βαρείς χαρακτηρισμούς – αν χρειαζόταν απόδειξη για το πόσο διχάζει τους Βραζιλιάνους.

Σε περιοδεία στην πολιτεία Εσπίριτου Σάντου για τα εγκαίνια των έργων υπό κατασκευή αεροδρομίου, ο κ. Μπολσονάρου εμφανίστηκε στην είσοδο αεροσκάφους που ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, εικονίζονται χαμογελαστοί επιβάτες και μέλη του πληρώματος να τον επευφημούν και να φωτογραφίζονται μαζί του.

Όμως σε άλλα βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οι διαθέσεις είναι πολύ διαφορετικές: επιβάτες υψώνουν στον αρχηγό του κράτους το μεσαίο δάχτυλο, φωνάζουν «έξω ο Μπολσονάρου» ή «μουρλέ, διαπράττεις γενοκτονία».

Ο αρχηγός του κράτους, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για «γενοκτονία» από επικριτές του, κατέβασε τη μάσκα για να πετάξει «όποιος φωνάζει ‘κάτω ο Μπολσονάρου’ έπρεπε μάλλον να ταξιδεύει στην πλάτη κανενός γαϊδάρου».

Βραζιλιάνικα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο πρόεδρος έβγαλε τη μάσκα και μέσα στο αεροδρόμιο, παραβιάζοντας τα μέτρα που εφαρμόζονται.

Ο αρχηγός του κράτους δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί τη χρησιμότητα των μασκών, των μέτρων της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, των περιορισμών και των lockdowns που επέβαλαν κυβερνήτες και δήμαρχοι για να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας. Διαφήμιζε εξάλλου την υδροξυχλωροκίνη, ανθελονοσιακό φάρμακο που αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικό έναντι της COVID-19, ενώ έφθασε στο σημείο να σπέρνει αμφιβολίες για τα εμβόλια, προτού κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών. Η δημοτικότητά του έχει πέσει θεαματικά εξαιτίας του αλλοπρόσαλλου τρόπου που χειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος άλλωσε υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες το Copa America, μεγάλη διοργάνωση του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, επιμένοντας να αψηφά τις προειδοποιήσεις των επιδημιολόγων. Αντίπαλοί του καλούν σε διαδηλώσεις αύριο Κυριακή, ημέρα του εναρκτήριου ματς.

  • Χιλή: Σχεδόν 8.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, άλλοι 133 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 7.972 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 133 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 30.472 νεκρούς επί συνόλου 1.461.419 μολύνσεων.

Ειδικοί τονίζουν ότι καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων πολιτών κάτω των 50 ετών, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έφθασε το 96% την Πέμπτη.

Συνδικαλιστές τονίζουν ότι το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη νέο απόλυτο lockdown στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας των επτά εκατομμυρίων κατοίκων, από σήμερα Σάββατο. Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το μέτρο.

Η Χιλή πλήττεται από νέο κύμα παρότι συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19, με το 57% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας να έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως, την ώρα που έρχεται ο χειμώνας του νότιου ημισφαιρίου.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Μπραζίλια, Brazil – Σαντιάγο, Chile

Δεξίωση στους ηγέτες της G7 παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ: Συνοδευόταν από τον Κάρολο και Καμίλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: