Όταν ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το Κυπριακό στον Ερντογάν, αυτός ούτε που του απάντησε! Με αυτόν θα το λύσουν;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Αστράπτει και βροντά το τελευταίο διάστημα ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στην προσπάθεια του να πείσει ότι είναι ο «Πρόεδρος της Λύσης». Και συμβαίνει αυτό επειδή δέχεται μεγάλη πίεση από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Αυτοί οι δύο πολιτικοί τον έχουν αποσυντονίσει και του ζητούν να θέσει την υπογραφή του σε μία ερμαφρόδιτη λύση, όπως είναι η νέα παραλλαγή της επίσης φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Δεν χρειάζεται να προσπαθεί διότι υποστήριξε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, που παρέδιδε την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Αυτό αρκεί για να αποδείξει στους ξένους, ειδικά στους Βρετανούς, και στους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων της νήσου, ότι επιθυμεί και αυτός, δυστυχώς, την «όποια λύση». Ότι νάναι, που λένε και στην Ελλάδα.

  • Ο κ. Αναστασιάδης θα κάνει το ίδιο λάθος, όπως και ο μακαρίτης ο Τάσσος Παπαδόπουλος τον Δεκέμβριο του 2003, όταν έστειλε εκείνη την «αλήστου μνήμης» επιστολή στον τότε γενικό γραμματέα, Κόφι Ανάν. Και του δήλωνε την ετοιμότητά του να λάβει μέρος στη διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού.
  • Έτσι φτάσαμε στο δημοψήφισμα, τον Απρίλιο του 2004, όταν φορτώθηκε η ευθύνη στον λαό για να σώσει την Κύπρο. Και ευτυχώς την έσωσε.

Ζήτησε, λοιπόν, από τον Αντόνιο Γκουτέρες να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Για να του ανακοινώσει τι ο κ. Αναστασιάδης; Και αυτός την ετοιμότητά του να λύθεί το Κυπριακό μέσα στο έτος… Δεν υπάρχει πάτος στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό…

Που πας ρε Καραμήτρο; Σε ποιες διαδικασίες θα λάβετε μέρος κ. Πρόεδρε όταν η Τουρκία, διά του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, απαιτεί την απαράδεκτη λύση των δύο κρατών. Και μάλιστα δεν κάνει πίσω.

Ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος έγραψε ότι όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος ούτε καν του απάντησε. Πρόκειται για φρικτή συμπεριφορά, που έπρεπε να προβληματίσει τον κ. Μητσοτάκη. Διότι δείχνει και τον τρόπο σκέψης του Ερντογάν για την Ελλάδα.  

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, και έχουμε επιβεβαιωθεί, ο Ερντογάν παίζει το παιγνίδι της Τουρκίας, όπως αυτός νομίζει καλύτερα. Αυτό το διάστημα βλέπουμε τον …«καλό» Ερντογάν. Επειδή είναι πιεσμένος στο εσωτερικό, αποφάσισε ότι είναι η ώρα του «γλυκού» ηγέτη. Πήγε στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε ως ο Ερντογάν του 2002. Όταν πρωτοεξελέγη και η Ευρώπη στο σύνολό της τον χειροκρότησε ως τον πρωθυπουργό της ειρήνης, που υποτίθεται ότι έφερνε αέρα Δημοκρατίας στην Τουρκία. Στο τέλος τον αυταρχισμό υπηρετεί, οδηγώντας την κατοχική δύναμη στη δικτατορία.

Και όμως. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, και οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, του έδωσαν ακόμα μία ευκαιρία. Για ποιο λόγο όμως; Δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είναι αυτός που είναι. Πόσες φορές να το φωνάξουμε; Τους κοροϊδεύει και τους εκμεταλλεύεται.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει τόσες εναλλακτικές μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία. Αντί να ψάχνει τον κ. Γκουτέρες στις Βρυξέλλες για να τον …ενημερώσει, θα έπρεπε να επιχειρήσει να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον οποίο είναι φίλοι, ότι το Κυπριακό είναι θέμα του Διεθνούς Δίκαιου, και μόνο. Όλα τα άλλα είναι προβληματικές επιλογές και λύσεις και δεν αρμόζουν στην Κύπρο και στο λαό της.

  • Απορούμε με την αφέλεια που έδειξαν σημαντικοί ξένοι ηγέτες, ενώ γνωρίζουν ότι η άλωση της Κύπρου από την Τουρκία δεν εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Πως προστατεύονται τα αμερικανικά, τα γαλλικά, αλλά και τα ισραηλινά συμφέροντα εάν η Κύπρος ελέγχεται από την Τουρκία;

Αλλά, εντάξει, αυτοί στο κάτω-κάτω της γραφής είναι ξένοι. Γιατί να αγαπούν και να νοιάζονται για την Κύπρο. Άλλωστε είναι βέβαιοι ότι ο Ερντογάν θα πέσει και θα αναλάβουν την εξουσία οι Κεμαλιστές, που υποτίθεται είναι πιο συνεργάσιμοι. Βεβαίως, ΔΕΝ είναι. Είναι χειρότεροι από τον Ερντογάν.

Το πρόβλημα είναι οι πολιτικές ηγεσίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα, που δέχονται μία καθαρά φιλοτουρκική λύση. Διότι λύσεις υπάρχουν πολλές. Γιατί οι ηγεσίες έχουν επιλέξει την χειρότερη;

Ο κ. Αναστασιάδης σφάλλει για μία ακόμη φορά. Κάθεται και ακούει τις φρικιαστικές εισηγήσεις του κ. Νεοφύτου και του κ. Κυπριανού, αντί να τους δείξει την πόρτα και να τους καταγγείλει. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε εκείνη την άθλια δήλωση για την πολιτική ισότητα, την οποία χάρισε στους Τουρκοκύπριους, βγαίνοντας από την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Λευκωσία.

Και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του…

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα άστρα δεν είναι πια ευθυγραμμισμένα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τον εγκαταλείπουν και αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν και προσωπική σχέση μαζί του, ακόμα και οικογενειακή, όπως η υπουργός Δικαιοσύνης κ. ‘Εμιλυ Γιολίτη. Έφυγε πυροβολώντας ήταν ο πολύ επιτυχημένος τίτλος του Φιλελεύθερου. Δεν γνωρίζω αν προβληματίζει τον κ. Αναστασιάδη, αυτό το κύμα φυγής συνεργατών του. Πιστεύω ότι λόγω του χαρακτήρα του, είναι της τάσης ο ένας φεύγει, κάποιος άλλος έρχεται. Πάντως πρέπει να κοιτάξει το θέμα, διότι δεν πρέπει να αποκλειστεί να βρίσκεται πίσω από τα προβλήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο δαιμόνιος αρχηγός του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι δυστυχώς …άξιος για όλα. Εκεί που σου μιλά και σου κτυπά την πλάτη, αφήνει και ένα …μαχαίρι. Το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να έχει γνώμη για τα εσωτερικά πράγματα του κόμματος, το θέτει απέναντι στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Το είπαμε, αλλά απαιτείται να το ξαναπούμε. Κτυπά και αφήνει μελάνι όπως τη σουπιά… Ξεχνά ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που οι απέναντι αποδεικνύονται πραγματικά έξυπνοι, όχι ψευτοπονηροί. 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων», που κέρδισε τον τίτλο του μεγαλύτερου σκανδάλου από την εποχή της τουρκικής εισβολής μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να ξεχαστεί, όσο και να προσπαθεί να το εξαφανίσει ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου. Πρόκειται για καραμπινάτο σκάνδαλο, στο οποίο έχουν αναμειχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος της βουλευτής, τουλάχιστον ένας βουλευτής που παραιτήθηκε, δικηγόροι, λογιστές, κτηματομεσίτες και άλλοι παράγοντες του τόπου. Δεν λέω… Μερικοί τα έκαναν όλα νόμιμα. Υπό την έννοια ότι οι αιτούντες τα κυπριακά διαβατήρια ήταν άνθρωποι καθαροί, χωρίς ποινικό μητρώο. Όμως, στην πλειοψηφία τους όσοι πήραν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν διέθεταν τα προσόντα. Όμως είχαν χρήματα πολλά, και όπως αποδείχθηκε ήταν διατεθειμένοι να τα ξοδέψουν για να εξασφαλίσουν το πολύτιμο διαβατήριο που τους έβγαζε από την παρανομία. Δεν πρέπει να κλείσει αυτή η υπόθεση. Στοιχεία υπάρχουν πολλά και πρέπει αυτοί που φοβούνται να μιλήσουν να δείξουν γενναιότητα. Διότι οι Βρετανοί -όταν έρθει η ώρα του ξεπουλήματος της Κύπρου-, θα εκβιάσουν τους πολιτικούς. Αυτό είναι δεδομένο… 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το στοίχημα τώρα είναι πότε ο Ερντογάν θα βρίσει τον Μπάιντεν, τον Μακρόν και άλλους ηγέτες: Το περιστέρι θα γίνει ξανά λύκος…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: