Όσο κοντά είναι η βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, είναι και τόσο μακρυά: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ, στους κήπους του Λευκού Οίκου. EPA, Alex Edelman – CNP, POOL




Έγινε μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε διμερή συνάντηση μόνο με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκε μαζί του διότι μόνο με την Τουρκία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Με κανένα άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Και τα προβλήματα αυτά έπρεπε να συζητηθούν και να βρεθούν τρόπος να επιλυθούν, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ίσως και αδύνατο.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Τόνισε και τα εξής:

Ο ίδιος ο Ερντογάν έπαιξε άψογα το επικοινωνιακό παιγνίδι. Μόνο που φαίνεται ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιάστηκε.

Δηλαδή η ομαλοποίηση των σχέσεων δεν είναι τόσο κοντά, όσο προσπάθησαν παρουσιάσουν την κατάσταση οι Τούρκοι, ούτε ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας έπεισε για οτιδήποτε τον Αμερικανό ηγέτη. Στο μόνο θέμα που θα μπορούσαν άμεσα να συνεργαστούν, είναι η φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά τελικά και εκεί, η υπόθεση δεν θα είναι τουρκική.

Δηλαδή δεν θα αποφασίζουν και θα διατάζουν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας, αλλά οι Αμερικανοί, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να διατηρήσουν στρατιωτική δύναμη, με τη δικαιολογία ότι θα προστατεύει την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί δεν αναφέρονται σε αριθμό, αλλά -ότι και να λένε- ο αριθμός αυτός των στρατιωτών θα είναι υπολογίσιμος. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να προστατεύουν δεκάδες διπλωμάτες εντός και εκτός της πρσβείας των ΗΠΑ, αλλά και την ίδια στην πρεσβεία. Επίσης πρέπει να βοηθήσουν και την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Η συμφωνία με την Τουρκία δεν έχει κλείσει ακόκα, αλλά πιστεύεται ότι οι δύο χώρες θα βρουν τον τρόπο συνεργασίας.

Ως γνωστό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένας δύσκολος άνθρωπος που επιμένει στις απόψεις του -μερικές φορές- ακόμα και αν είναι λάθος. Επίσης δεν αλλάζει εύκολα γνώμη για πρόσωπα και πράγματα. Η θέση του για τον Ερντογάν είναι γνωστή. Τον έχει χαρακτηρισει αυταρχικό. Και τον γνωρίζει πολύ καλά:

  • Και όταν ο Τούρκος πρόεδρος τον υμνούσε, και όταν τον καθύβριζε για τη δήθεν συμμετοχή του στο σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Άρα, άλλο τα δημόσια χαμόγελα, άλλο τι συνέβη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η Αμερική δεν αλλάζει τη θέση της για τους S-400. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η Αμερική ζητά την απομάκρυνσή του ρωσικού συστήματος από τη τουρκικό έδαφος. Ο Ερντογάν, όπως λέει ο ίδιος, δεν δέχεται ούτε αυτός να αλλάξει τη θέση του. Άρα υπάρχει αδιέξοδο.

Οι Αμερικανοί ζητούν εξηγήσεις και για τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι η σχέση εσχάτως δεν πάει καλά, όπως στο παρελθόν, οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες, που στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι θέτουν σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα πιστεύουν ότι αν ο Ερντογάν τα σπάσει με τον Πούτιν -που λόγω της Ουκρανίας, της Λιβύης και άλλα θέματα είναι πιθανό- μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για την επιστροφή των S-400 στη Μόσχα. Αυτό, λένε, θα είναι μία καλή εξέλιξη καθώς ο Ερντογάν θα αναγκαστεί στραφεί ξανά στη Δύση.

Αλλά φαίνεται ότι δεν διαβάζουν καλά τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η χώρα του είναι ήδη η τρίτη, άντε η τέταρτη παγκόσμια δύναμη σε ισχύ. Είναι παρανοϊκός ο ισχυρισμός του, αλλά αυτό πιστεύει. Που σημαίνει πως πιστεύει ότι τη μία στιγμή μπορεί να τα έχει καλά με την Αμερική και τη Ρωσία και την άλλη να βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν, οι διαφορές με την Τουρκία παραμένουν, αν και οι δύο πλευρές αναμένουν ότι η πιθανή συμφωνία για το Αφγανιστάν θα αλλάξει την κατάσταση ή αν θελετε θα βοηθήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται για να βελτιωθούν οι σχέσεις.

Να θυμόμαστε δύο πράγματα:

  • Ο κ. Μπάιντεν δεν ξεχνά ποτέ.
  • Και ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επιστρέψει η Τουρκία στη Δύση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλά πάντα δημοκρατικά!

Όλα τα υπόλοιπα είναι στη φαντασία του Ταγίπ Ερντογάν και αυτών (στην Ελλάδα και την Κύπρο) που έπεσαν στην παγίδα του και υποστήριξαν με πάθος τους όποιους ισχυρισμους του.

Εδώ το βίντεο της ανταπόκρισης του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Οι καταδικαστικές δηλώσεις δεν σταματούν τον Ερντογάν, πάει στην κατεχόμενη Κύπρο: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: