Οποία ντροπή! Ο Ερντογάν το “γλεντά” με τους Ευρωπαίους… Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν για να ικανοποιήσουν τον “Σουλτάνο”…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η Τουρκία έχει από καιρό σταματήσει να έχει το ρόλο του ικέτη ή της υποψήφιας για ένταξη χώρας και, έτσι, να εξαρτάται από την εύνοια των Βρυξελλών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν άφησε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να δυσκολέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ενεργεί τώρα από μια θέση ισχύος και υπαγορεύει τους κανόνες.

Αυτό οφείλεται επίσης στην αδυναμία των Ευρωπαίων να βρουν μια σαφή γραμμή έναντι της Τουρκίας. Ενώ πρόσφατα η Γαλλία βοηθούσε την Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη στη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, η γερμανική κυβέρνηση εξέφραζε προτροπές για διάλογο.

Η Ε.Ε., από την άλλη πλευρά, απείλησε αμέσως κυρώσεις, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ. Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το κύριο ζήτημα θα είναι να ικανοποιηθεί ο Erdogan.

Ενώ η κυβέρνηση στην Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει οικονομικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα, αποχωρεί μονομερώς από μια ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ και αγνοεί δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Βρυξέλλες εφηύραν τον όρο «θετική ατζέντα» για την Τουρκία.

Η πορεία προς μια ειλικρινή και συνεκτική πολιτική έναντι της Τουρκίας δεν είναι εύκολη, αλλά είναι εφικτή. Αυτό θα σήμαινε καταρχάς την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, όπως έχει προγραμματιστεί. 

ΠΗΓΗ: Ηandelsblatt, (Ozan Demircan) – Die Europäer machen Erdogan stärker, als er eigentlich ist

Περιμένουμε τον Γκοντό… λέει ο απογοητευμένος Ράμα για το βουλγαρικό βέτο στην ευρωπαϊκή προοπτική Τιράνων και Σκοπίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: