Όνειρα θερινής νυκτός η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο OPEN

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, παραχωρεί συνέντευξη σε αμερικανικά κανάλια, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department photo by Ron Przysucha




Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 τελικά αποδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ακόμα και αν το επιθυμούσε, δεν μπορεί να πράξει πολλά.

Τα παραπάνω ανέφερε στο κανάλι OPEN ο ανταποκριτής του στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Ο αρθρογράφος της Hellas Journal, μετέδωσε τα εξής:

Οι αμερικανικοί νόμοι το απαγορεύουν.

Εκτός αυτού, Νίκη, η σημερινή κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Και ΔΕΝ την άλλαξε μετά τη συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα: ότι ισχύει η θέση όπως την περιέγραψε ο εκπρόσωπος Νέντ Πράις την περασμένη εβδομάδα και όπως ακριβώς περιλαμβάνεται σε σχετικές ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Είναι ασυνεπείς με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της, ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την ανταπόκριση:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: