Ομιλεί για πειστική νίκη: Ο Νικόλ Πασινιάν αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών στην Αρμενία

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αρμενίας, Nikol Pashinyan ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές, στο Γερεβάν. EPA, ARMENIAN PRIME MINISTER PRESS SERVICE, POOL




Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αυτοανακηρύχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία, καθώς το κόμμα του καταγράφει ευρύ προβάδισμα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και ότι θα έχουμε μια πειστική πλειοψηφία στην Βουλή», δήλωσε ο Πασινιάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο λαός της Αρμενίας έδωσε στο κόμμα μας Πολιτικό Συμβόλαιο την εντολή να ηγηθεί της χώρας και σε μένα προσωπικά να ηγηθώ ως πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

Κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν την Δευτέρα το βράδυ 20:00 τοπική ώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Με καταμετρημένο το 30% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 58,52% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία λαμβάνει το 18,56% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ:
Το κυβερνών κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, Πολιτικό Συμβόλαιο καταγράφει ευρύ προβάδισμα σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αρμενία, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Με καταμετρημένο το 21,8% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 59,49% των ψήφων, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία λαμβάνει 18,4%.

Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Γερεβάν δίνουν στο κόμμα του Κοτσαριάν το 68% των ψήφων, με το κόμμα του Πασινιάν να συγκεντρώνει 19%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο κομμάτων στις πρόωρες εκλογές που κήρυξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.

Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Γερεβάν, Armenia

Πουθενά πρώτοι οι ακροδεξιοί της Λεπέν: Χαμηλότερα του αναμενόμενου ποσοστά, μεγάλη αποχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: