Όλα τους τα όπλα βάζουν οι «μνηστήρες» των νέων φρεγατών: H μητέρα των μαχών έχει ξεκινήσει

Ο στόλος παραμείνει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν τα πληρώματα των πλοίων. Φωτογραφία πηγή, Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Κανείς να μην αποκλείει ένα ντόμινο εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, ακόμη και εντός της ερχόμενης εβδομάδας έλεγαν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές μιας κι’ αυτές οι φρεγάτες είναι που «σπάνε» από την λύση- πακέτο που αναζητά η Ελληνική κυβέρνηση.

Οι Ναύαρχοι έχουν εξηγήσει τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όσο και στον πρωθυπουργό την πλήρη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος, που ναι είναι ικανός να παραμείνει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν τα πληρώματα των πλοίων.

Από χθες έχουμε υπενθυμίσει τις προτάσεις που υπάρχουν κι έχουν εξεταστεί ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, με το Πολεμικό Ναυτικό να μην κρύβει την προτίμηση που έχει στις Ολλανδικές «Μ», μιας και πρόκειται για φρεγάτες οι οποίες εκτός της ικανοποιητικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, μπορούν να ενταχθούν την επόμενη κι’ όλας μέρα στον στόλο, καθώς τα πληρώματα των υφιστάμενων φρεγατών «S» γνωρίζουν άπταιστα την Ολλανδική τεχνολογία, ενώ πολλά από τα συστήματα που φέρουν είναι αναβάθμιση αυτών που ήδη εργάζονται.

Οι πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές με την Ολλανδική πλευρά κι όχι μόνο, ξεκινούν εντός του επόμενου διαστήματος με σκοπό να ενταχθεί στον στόλο η πολύτιμη γι’ αυτόν ανάσα.

Άλλωστε από τον Αρχηγό Στυλιανό Πετράκη έως και τον πιο νέο Αξιωματικό και Υπαξιωματικό στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχει η κοινή πεποίθηση που λέει ότι εκείνο που χρειάζεται ΤΩΡΑ το Πολεμικό Ναυτικό, είναι πλοία που να μπορούν να επιχειρήσουν μέχρι το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Με κάθε διαθέσιμο όπλο στη ναυμαχία οι «μνηστήρες»…

Παράλληλα στην Αθήνα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνάντηση που είχε ο νέος Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος με εκπροσώπους της Ολλανδικής εταιρίας Damen η οποία είναι μια εκ των «μνηστήρων» του Πολεμικού Ναυτικού και προωθεί τις φρεγάτες SIGMA.

  • Και όπως φαίνεται από τα γεγονότα οι μεγάλοι «παίκτες» και στρατηγικοί σύμμαχοι θα δώσουν έναν μεγάλο αγώνα τουλάχιστον έως τα τέλη του φθινοπώρου, ξεδιπλώνοντας όλα εκείνα τα όπλα που έχουν στην διάθεσή τους, ώστε με πολυποίκιλους τρόπους να δελεάσουν περισσότερο την Ελληνική πλευρά, πολιτική και στρατιωτική.

Μόλις χθες γράφαμε για την Αμερικανική πρόταση, που ύστερα από ένα σημείο και μετά συνδέεται άμεσα με την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας.

Μόλις ένα 24ωρο μετά ξεχωρίζουν οι προτάσεις που έκανε ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μαζί με τον Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο για την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο σχέδιο Νόμου υπάρχουν προτάσεις που αφορούν το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, ενώ δεν αφήνει έξω και το θαλάσσιο περιβάλλον μιλώντας για την αξία της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο η οποία πρέπει να ενισχυθεί. Επιπλέον το νομοσχέδιο αυτό έχει προβλέψεις για επενδύσεις στα ναυπηγεία και σε άλλες υποδομές που έχουν ανάγκη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ίσως κρίνει πολλά σε σχέση με το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Πολεμικό Ναυτικό αφού εκεί έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των κρατών που έχουν σπεύσει να φλερτάρουν με τα Ελληνικά 5 δις.

Οι υπουργοί Ελλάδας και Γαλλίας θα έχουν νέα επικοινωνία τα επόμενα 24ωρα ενώ στην Αθήνα φτάνει υψηλόβαθμο κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρίας των προτεινόμενων Γαλλικών φρεγατών Belh@ra η οποία κρατά μέχρι στιγμής υψηλά ποσοστά στην προτίμηση του Ναυτικού.

Αυτές είναι εξελίξεις που έρχονται αμέσως μετά την σύσκεψη- ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και την παρουσίαση της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έκανε ο Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Οι «μνηστήρες» φαίνεται ότι έχουν ήδη λάβει τα πρώτα μηνύματα, τα οποία απαιτούν πιο ουσιώδη καταγραφή όλων εκείνων που χρειάζονται τα πλοία για να ανέβουν τα σκαλοπάτια της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού.

Η καλυτέρευση όλων των προτάσεων τόσο ως προς την τιμή, όσο και προς τον οπλισμό είναι ένα από τα βασικά που θέτει πλέον το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς όποιον συνομιλεί από τους «μνηστήρες».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Προβάδισμα παίρνει η ενδιάμεση λύση: Υπάρχουν καθυστερήσεις για τις τέσσερις νέες φρεγάτες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: