Ο Τσιτσιπάς έχασε τον πρώτο του τελικό, αλλά θα έρθουν και άλλοι: Με 3-2 από τον Τζόκοβιτς στο Ρολάν Γκαρός

Ο Ελληνας πρωταθλητής Στέφανος Τσιτσιπάς στον τελικό του Roland Garros απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς. EPA, IAN LANGSDON μέσω ΚΥΠΕ




Στο πάνθεον του παγκόσμιου τένις βρίσκεται έτσι κι αλλιώς από σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Μπορεί να έχασε τον πρώτο του τελικό γκραν σλαμ στο Παρίσι για το Ρολάν Γκαρός, αλλά η αξία του και η ηλικία του εγγυάται ότι θα έρθουν σύντομα και άλλοι.

Μπορεί να μην άντεξε απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και να έχασε με 3-2 σετ, ενώα μάλιστα είχε προηγηθεί με 2-0, αλλά τώρα αρχίζουν όλα στο δρόμο προς την κορυφή.

Ήδη, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ αν είχε κερδίσει θα είχε ανέβει ήδη στην τρίτη.

Με 7-6 και 6-2 ο Τσιτσιπάς κέρδισε τα δύο πρώτα σετ. Στα επόμενα δύο, όμως, ο Τζόκοβιτς επέστρεψε και κέρδισε με 6-3 και 6-2.

Φτάνοντας στο τελευταίο σετ, ο Τσιτσιπάς σέρβιρε πρώτος και κέρδισε το πρώτο game. Το ίδιο έκανε και ο Τζόκοβιτς στο δεύτερο, ισοφαρίζοντας. Το τρίτο game πήγε πόντο πόντο με εναλλαγές πλεονεκτήματος αλλά τελικά ο Τζόκοβιτς με δυο συνεχόμενος πόντους έκανε το brake και προηγήθηκε με 2-1.

Το τέταρτο game του τελευταίου σετ ο Τζόκοβιτς το κέρδισε με συνοπτικές διαδικασίες και έκανε το 3-1. Η απάντηση ήταν σχεδόν άμεση από τον Τσιτσιπά που έκανε το 3-2, σερβίροντας αυτός.

Στο κρίσιμο, έκτο game, ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε καλά, κερδίζοντας τον πρώτο πόντο αλλά στη συνέχει ο Τζόκοβιτς πήρε τους τέσσερις επόμενους και έκανε το 4-2.

Στο έβδομο game το σερβίς επανήλθε στον Τσιτσιπά και πήρε τον πρώτο πόντο, αλλά ο Τζόκοβιτς τους τρεις επόμενους και είχε διπλή ευκαιρία για break. Τον πρώτο τον έσωσε ο Τσιτσιπάς, όπως και τον δεύτερο, οδηγώντας το σε ισοπαλία. Και όχι μόνον αυτό. Με άλλους δύο πόντους, κέρδισε και πήγε στο 4-3.

Στο όγδοο game μετά από ένα λάθος του Τσιτσιπά πήρε τον πρώτο πόντο αλλά και τον δεύτερο μετά από ένα φανταστικό ράλι ανταλλαγών, ίσως από τα καλύτερα του αγώνα. Τελικά η ανατροπή δεν έγινε και ο Τζόκοβιτς κέρδισε ίσως το κρισιμότερο game του παιχνιδιού, κάνοντας το 5-3.

Στο ένατο game του πέμπτου σετ ο Τσιτσιπάς συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και έκανε το 5-4, διατηρώντας τις ελπίδες για μια τελευταία ευκαιρία.

Το δέκατο game ήταν στο 30-30 πριν ο Τζόκοβιτς φτάσει στο Match point. Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε, αλλά ο Τζόκοβιτς όχι μόνο άντεξε αλλά υπερβάλλοντας δυνάμεις απέναντι σε έναν πραγματικά πολύ καλό Τσιτσιπά κέρδισε και έκανε το 3-2.

Περίπου 5.000 φίλοι του τένις, πήραν θέση στις εξέδρες του «Φιλίπ Σατριέ», για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, που ήταν συγκλονιστικός και με πλούσιο θέαμα. Στους δύο ημιτελικούς, ο «Tsitsifast» επικράτησε του Γερμανού, Αλεξάντερ Ζβέρεφ με 6-3, 6-3, 4-6, 4-6, 6-3 και ο «Νόλε» νίκησε τον Ισπανό «αυτοκράτορα του χώματος», Ράφα Ναδάλ με 3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2.

«Ηταν ένα όνειρο που έκαν από παιδί, όταν έπαιζα στα γήπεδα της Γλυφάδας. Και τώρα είμαι εδώ. Είναι η πιό σημαντική νίκη στην καριέρα μου», δήλωνε λίγο μετά τον ημιτελικό ο Τσιτσιπάς, ενώ ο Τζόκοβιτς, ζητούσε λίγο περισσότερο χρόνο ανάπαυσης, τοποθετώντας τον αγώνα με τον Ναδάλ στους τρεις καλύτερους που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια που παίζει τένις σε κορυφαίο επίπεδο.

Τόσο ο 23χρονος Τσιτσιπάς, όσο και ο 34χρονος Τζόκοβιτς, έχουν παίξει σπουδαίο τένις στα κορτ της γαλλικής πρωτεύουσας. Από την αρχή της διοργάνωσης, δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους τους, μέχρι τους ημιτελικούς, όπου έδωσαν μεγάλη «μάχη» για να πάρουν την πρόκριση.

Στο παρελθόν, οι δύο τενίστες έχουν αναμετρηθεί επτά φορές, με τον Τζόκοβιτς να μετρά πέντε νίκες. Ο «Νόλε» επικράτησε του Ελληνα πρωταθλητή στην Ρώμη (2021, 4-6, 7-5, 7-5), στο περυσινό Ρολάν Γκαρός (6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1), στο Ντουμπάϊ (2020, 6-3, 6-4), στο Masters 1000 της γαλλικής πρωτεύουσας (2019, 6-1, 6-2) και στο Masters 1000 της Μαδρίτης (2019, 6-3, 6-4), ενώ ο Τσιτσιπάς, νίκησε στο Masters 1000 του Καναδά (2018, 6-3, 6-7(5), 6-3) και στο Masters 1000 της Σανγκάης (2019, 3-6, 7-5, 6-3).

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Επέστρεψε στην Ελλάδα η Σάκκαρη: Μου έμεινε μια πικρή γεύση, ευχαριστώ όλους τους Έλληνες [photos, video]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: