Ο Nord Stream 2 το οικονομικό όπλο του Κρεμλίνου; Η Μέρκελ πάει στην Ουάσιγκτον για να επιλύσει τη διαμάχη για τον Nord Stream 2

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο σύζυγός Joachim Sauer (Δ), φτάνουν στο αεροδρόμιο Cornwall της Newquay, στη Βρετανία. EPA, JON ROWLEY, INTERNATIONAL POOL




Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προετοιμάζει ταξίδι στην Ουάσιγκτον για να επιλύσει τη διαμάχη της Γερμανίας με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι διεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων βρίσκονται σε εξέλιξη. [Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου].

Στο ρεπορτάζ του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας Handelsblatt στις Βρυξέλλες Moritz Koch, και του συντάκτη στο Βερολίνο για θέματα ενέργειας Klaus Stratmann αναφέρονται τα ακόλουθα:

Τίτλος: «Η Merkel σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον και να επιλύσει τη διαμάχη για τον Nord Stream

Υπότιτλος: «Ο αγωγός Nord Stream 2 επιβαρύνει σημαντικά τη διατλαντική σχέση, αλλά πρόσφατα υπήρξε μια προσέγγιση. Η Καγκελάριος προετοιμάζει ένα ταξίδι διαμεσολάβησης»

Το ταξίδι αυτό θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Καγκελαρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνομιλίες θα καλύψουν μια σειρά θεμάτων, αλλά o Nord Stream 2 θα διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα εξέχοντα ρόλο.

Πρόσφατα, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Merkel, Jan Hecker και ο σύμβουλος ασφαλείας του Biden, Jake Sullivan αναζήτησαν στην Ουάσιγκτον τρόπους εξόδου από το δίλημμα του αγωγού. Η συνάντηση απέτυχε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά και οι δύο πλευρές τη χαρακτήρισαν εποικοδομητική.

Οι Αμερικανοί είδαν μια ανανεωμένη προθυμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα επιχειρήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, οι Γερμανοί υπέβαλαν προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εκτονωθεί η σύγκρουση. Θα πρέπει τώρα να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων και συντονισμός και στη συνέχεια αυτές θα χρησιμεύσουν ως βάση για τη συνάντηση μεταξύ Biden και Merkel.

Το γερμανικό σχέδιο στοχεύει, από την μια πλευρά, να καταστήσει περισσότερο ορατή την βοήθεια που παρέχει η Γερμανία στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει σκέψεις για την επέκταση της υποστήριξης προς το Κίεβο.

Υπάρχουν σχέδια από καιρό για τη μετατροπή της Ουκρανίας σε εξαγωγέα υδρογόνου. Εξάλλου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υδρογόνο ως πηγή ενέργειας στην Ευρώπη, εάν η ήπειρος θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Η ιδέα είναι να πραγματοποιηθεί μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου αγωγών φυσικού αερίου για το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, απαιτούνται υψηλές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως στην αιολική ενέργεια, έτσι ώστε το ουκρανικό υδρογόνο να μπορεί να παράγεται με φιλικό προς το κλίμα τρόπο. Για αυτό, το Κίεβο χρειάζεται βοήθεια.

Ο Nord Stream 2 είναι το οικονομικό όπλο του Κρεμλίνου;

Η Merkel και ο Biden θα μπορέσουν να ανταλλάξουν ιδέες στη συνάντηση των G7 στην Κορνουάλη (Ηνωμένο Βασίλειο), την Παρασκευή. Αναμένεται επίσης διμερής συζήτηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά θα υπάρξει πολύ λίγος χρόνος για την επίλυση της διαφοράς του αγωγού.

Ο Nord Stream 2 έχει επιβαρύνει σημαντικά τη διατλαντική σχέση. Ακόμα και υπό τη νέα ηγεσία τους, οι ΗΠΑ θεωρούν τον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ως το οικονομικό όπλο του Κρεμλίνου, το οποίο χρησιμεύει για να οδηγήσει την Ευρώπη σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση και να αποδυναμώσει τη στρατηγική θέση της Ουκρανίας.

Εάν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός, οι Ρώσοι θα μπορούν να παρακάμψουν την μέχρι τώρα διαδρομή διέλευσης του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί έχουν εκδώσει αρκετούς νόμους τα τελευταία χρόνια απειλώντας με κυρώσεις τις ευρωπαϊκές εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του Nord Stream 2. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγορεί την Ουάσιγκτον για παραβίαση της κυριαρχίας της Ευρώπης.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει, αλλά δεν σταμάτησαν την κατασκευή του αγωγού. Το πρώτο από τα δύο σκέλη έχει πλέον ολοκληρωθεί. Είναι τώρα έτοιμο να γεμίσει με φυσικό αέριο, όπως ανέφερε την Πέμπτη η εταιρεία εκμετάλλευσης Nord Stream 2 AG – μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Η δεύτερη γραμμή είναι ακόμη υπό κατασκευή, αλλά σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. Ο Nord Stream 2 θα διπλασιάσει την ικανότητα για άμεσες παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. (…)

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Handelsblatt

Έχουμε αναταράξεις στο κυπριακό πολιτικό σύστημα, λέει ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: