Ο ηγέτης του Αραβικού Κόμματος δέχεται σφοδρή κριτική από Παλαιστίνιους για τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση

Στο Ισραήλ αντέδρασαν με πανηγυρισμούς στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και στην αποχώρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. EPA, ABIR SULTAN




Για αφέλεια κατηγορείται ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κόμματος Mansour Abbas λόγω της απόφασής του να συμμετάσχει στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Abbas, η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινότητας των Παλαιστινίων του Ισραήλ οι οποίοι αποτελούν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

Υποστηρίζει πως έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη βελτίωση υποδομών και την καταπολέμηση του εγκλήματος στις παλαιστινιακές πόλεις του Ισραήλ, ενώ έχει λάβει εγγυήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα σταματήσει την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών που χτίστηκαν χωρίς άδεια από το Ισραήλ.

«Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξουμε την ισορροπία πολιτικών δυνάμεων στη χώρα», δήλωσε ο Abbas.

Ωστόσο, η Παλαιστίνια πολιτική αναλύτρια και νομικός Diana Buttu εκτιμά πως ο Abbas έκανε μεγάλο λάθος. Η ίδια θεωρεί πως ο Abbas και το κόμμα του δεν θα κερδίσουν τίποτα  και πως «η ιδέα» ότι θα μπορέσει με κάποιο τρόπο να συγκεντρώσει «αρκετή στήριξη ώστε να περάσει νομοθεσία που θα αντισταθμίσει μέρος της ρατσιστικής νομοθεσίας» κατά των Παλαιστινίων «είναι αστεία».

«Είναι αστείο, εξαιρετικά αφελές και καταδεικνύει τη θεμελιώδη παρανόηση της ισραηλινής πολιτικής και του Σιωνισμού».  

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο Abbas εστίασε σε ορισμένα μόνο κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τους Παλαιστινίους -κάτι που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (Netanyahu) ήταν πρόθυμος να δώσει στις αραβικές κοινότητες- αντί να θέσει το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής και της συστηματικής καταπίεσης δείχνει την «έλλειψη οράματος της παλαιστινιακής ηγεσίας», σημειώνει ο Jafar Farah (Mossawa Center).

Από την πλευρά του, το κόμμα του Abbas υποστηρίζει ότι ακολούθησε μια προσέγγιση επίτευξης «υπαρξιακών στόχων» για τους Παλαιστίνιους του Ισραήλ όπως το οικιστικό, η βία και το έγκλημα. Η συμμετοχή στο συνασπισμό έχει ως στόχο την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την «ενίσχυση του ρόλου των αραβικών φατριών» στην πολιτική.

ΠΗΓΗ: Aljazeera, Arwa Ibrahim- ‘Laughable, naive’: Palestinian party’s move to join Israel gov’t

Μετά τα fake news για το κοίτασμα, ο Ερντογάν «στέλνει» και το Γιαβούζ στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: