Ο ηγετικός ρόλος του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο των G7: Η Αμερική «επέστρεψε» για τα καλά…

Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ συνομιλεί με το ζεύγος Μπάιντεν. Στο βάθος διακρίνονται μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος Μακρόν. epa09263414 A EPA/ANDREW PARSONS / DOWNING STREET / HANDOUT




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο των G7 που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 11-13 Ιουνίου στην Κορνουάλη, προκάλεσε τεράστια ανακούφιση στους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη.

Για πρώτη φορά, ύστερα από μια ταραχώδη τετραετία, ο ρόλος των ΗΠΑ ήταν ηγετικός και όλοι «κρεμόντουσαν» κυριολεκτικά από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τζο Μπάιντεν, έκανε το πρώτο του επίσημο ταξίδι στην Ευρώπη ως πλανητάρχης, έχοντας εκπληρώσει σημαντικά κομμάτια της κυβερνητικής του ατζέντας μόλις σε τέσσερις μήνες προεδρίας. Παραπάνω από 308 εκ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί ενώ ο ρυθμός της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας είναι «εκρηκτικός».

  • Όπως είναι λογικό, αυτό έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση στον Δημοκρατικό ηγέτη, εν όψει της δύσκολης συνέχειας, περνώντας παράλληλα το μήνυμα στη διεθνή σκηνή, ότι η Αμερική αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν ήταν η ήρεμη δύναμη και δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη της Συνόδου, εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του που κατάφερνε πάντα να δυναμιτίζει το κλίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιθυμία του Τραμπ να φέρει την Ρωσία στις συζητήσεις των G7. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αυτή τη φορά, και μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έγραψε στο τουίτερ πως «Τώρα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι να κάνουμε τη διαφορά. Και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Τζο Μπάιντεν.

Ενίσχυση της Αμερικανοβρετανικής συμμαχίας

Κατά την παραμονή του στην Κορνουάλη, ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της Αμερικανοβρετανικής συμμαχίας, μέσα από μια νέα συμφωνία της «Χάρτας του Ατλαντικού» ενώ επαναβεβαιώθηκε και η συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» η οποία διατηρεί το απρόσκοπτο εμπόριο ανάμεσα σε Μ. Βρετανία, Β. Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Ηγετική δύναμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωναϊού προκειμένου να τις δωρίσουν σε οικονομικά ασθενή κράτη. Υπενθυμίζεται ότι η προεδρία του βρίσκεται στο πλευρό τόσο της Ινδίας όσο και της Υεμένης που πλήττονται θανάσιμα από τις συνέπειες της πανδημίας.

«Θα γίνουμε οπλοστάσιο εμβολίων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας σαφές ότι η χώρα του έχει ηγετικότατο ρόλο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όσον αφορά το ζήτημα των ερευνών που διεξάγονται για την προέλευση του κορωναϊού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Κίνα θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να δώσει εξηγήσεις. Παρά το γεγονός ότι Μέρκελ και Ντράγκι διαφώνησαν με τον Αμερικανό ηγέτη, τα υπόλοιπα μέλη της G7 έδειξαν να συμφωνούν.

Μπορεί η Ευρώπη να είναι εγκλωβισμένη στα «πλοκάμια» του Πεκίνου και του βρώμικου χρήματός του, ωστόσο οι ΗΠΑ με τον Μπάιντεν στο τιμόνι είναι διατεθειμένες να ρίξουν φως στη υπόθεση της πανδημίας, δείχνοντας έτσι ότι δεν εκβιάζονται από κανέναν.

Ανθρώπινα δικαιώματα – Κλιματική αλλαγή

Ακόμη ένα θέμα που ανέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κίνα και Ρωσία έχουν προβεί σε συνεχείς παραβιάσεις και ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δώσει «άφεση αμαρτιών».

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά πλέον τις κινήσεις όλων των χωρών που καταπατούν τις ανθρώπινες ελευθερίες και σκοπεύει να δράσει άμεσα για την τιμωρία τους.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε την υποκρισία της Ε.Ε σε αυτό το ζήτημα καθώς ενώ υποτίθεται ότι είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλα δείχνουν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και το χειρότερο, διαπραγματεύεται με αυταρχικούς ηγέτες που έχουν «αίμα στα χέρια τους». Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ξεκάθαρα Αμερικανική υπόθεση πια.

Τέλος, στη Σύνοδο των G7 αναδείχθηκε ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Λίγο πριν την έναρξή της, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι ανέφεραν πως αναμένονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

  • Πράγματι έτσι έγινε. Ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να διακοπεί η στήριξη στον «βρώμικο» άνθρακα και μέχρι το 2030 οι πιο ανεπτυγμένες χώρες να λειτουργούν κατά βάση με «πράσινες» μορφές ενέργειας.

Αναμφισβήτητα, η φετινή παρουσία των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7 δεν είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες. Ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η περίοδος αδράνειας ανήκει στο παρελθόν.

Πλέον, όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να ελπίζουν ξανά ότι η Αμερική μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

* * Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογραφεί στην Hellas Journal και στο Flash.gr  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Ο Ερντογάν κάνει τα πάντα για να «εκδικηθεί» τον Τζο Μπάιντεν: Η υποβάθμιση της Άγκυρας εκνευρίζει τον «σουλτάνο»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: