Ο Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει να ακυρώσει την ελληνική γραμμή στην Ε.Ε.: Το καρότο και το μαστίγιο…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης της TeamViewer, στα Ιωάννινα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Άγκυρα και η Αθήνα ερμήνευσαν διαφορετικά το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε κείμενο στην ιστοσελίδα Euractiv (του Sarantis Michalopoulos). Σημειώνει επίσης:

Σε αυτή τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να περάσουν ένα «ήσυχο» καλοκαίρι, καθώς και να δημιουργήσουν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, ο Erdoğan δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα για το οποίο συμφώνησαν με τον Πρωθυπουργό ήταν να επικοινωνούν απευθείας μέσω των απεσταλμένων τους Ibrahim Kalin και Ελένης Σουρανή και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων μερών, οργανισμών και κρατών.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ο Erdoğan φαίνεται να επιδιώκει να ακυρώσει την ελληνική γραμμή, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν μέρος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Σκαϊ ότι η διμερής επικοινωνία είναι κάτι που λειτουργεί παράλληλα με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Η αρχιτεκτονική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει χτιστεί μέσα σε ένα  πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει το θέμα μιας θετικής ατζέντας και το θέμα της αιρεσιμότητας», δήλωσε διπλωματική πηγή στο Σκαϊ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει και θα συνεχίσει να επιμένει ότι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ευρω-τουρκικό.

Στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα ακολουθήσουν μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου. Στην πράξη, εάν η Τουρκία συμμετάσχει στο διάλογο και αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα δοθούν δώρα όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Διαφορετικά, θα ενεργοποιηθούν οι επιλογές της συνόδου κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο με στόχο να πλήξουν συγκεκριμένους τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ ανέφεραν ότι οποιαδήποτε λύση στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν έχει επικυρωθεί από την Τουρκία

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos – Turkey wants EU, US out of talks with Greece

Το Παρίσι περιμένει πράξεις από την Τουρκία: Καλή “η λεκτική εκεχειρία” λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: