Ο Μπλίνκεν συζήτησε με τον Χριστοδουλίδη τη ρωσική και την κινεζική “κακοήθη επιρροή” στην Κύπρο

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία via ΚΥΠΕ




Τη σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κακοήθους επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Αμερική «βλέπει» αυτή την επιρροή στο νησί, από τους Ρώσους και τους Κινέζους και συνεργάζεται με τη Λευκωσία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στον μηχανισμό 3+1, ο οποίος περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στην επόμενη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να παραβρεθεί και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αμοιβαία δέσμευση για εμβάθυνση της ισχυρής διμερούς σχέσης.

Συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφωνιών.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή ηγεσία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία δεκτικότητα, ευελιξία και συμβιβαστική διάθεση ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ΜΟΝΟ η τουρκική πλευρά που δεν δείχνει ευελιξία και διάθεση για συμβιβασμό, καθώς επιμένει σε διευθετήσεις που διχοτομούν το νησί, δεν το επανενώνουν.

Σημειώνουμε ακόμα ότι είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες ενημερωτικό έγγραφό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κατέγραφε αναλυτικά τη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Secretary Blinken’s Call with Republic of Cyprus Foreign Minister Christodoulides

Office of the Spokesperson – The below is attributable to Spokesperson Ned Price:

Secretary of State Antony J. Blinken spoke today with Republic of Cyprus (ROC) Foreign Minister Nikos Christodoulides. 

Secretary Blinken and Foreign Minister Christodoulides reaffirmed their mutual commitment to deepening the strong U.S.-ROC bilateral relationship. 

The Secretary and the Foreign Minister agreed on the importance of promoting stability in the Eastern Mediterranean through regional cooperation and peaceful resolution of disagreements. 

The Secretary pledged continued U.S. support for Cypriot-led, UN-facilitated efforts to reunify the island as a bizonal, bicommunal federation for the benefit of all Cypriots, as the United States encourages both sides to demonstrate the necessary openness, flexibility, and compromise to find common ground to restart Cyprus settlement talks. 

The Secretary expressed support for the 3+1 diplomatic mechanism, which includes the ROC, Greece, Israel, and the United States.  

The Secretary stressed the importance of efforts to counter harmful influence from Russia and China in the region.

Χριστοδουλίδης – Μπλίνκεν: Kυπριακό, διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν τηλεφωνικώς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: