Ο Μπάιντεν θα επανεξετάσει τη ‘μαύρη λίστα’ Τραμπ για επενδύσεις σε κινεζικές εταιρίες

Η αλλαγή αυτή από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έρχεται ύστερα από την επιτυχή έκβαση δύο προσφυγών στη δικαιοσύνη από κινεζικές εταιρίες. EPA, Samuel Corum / POOL




Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να αναθεωρήσει αυτή την εβδομάδα τον κατάλογο με τις κινεζικές επιχειρήσεις στις οποίες επιτρέπεται να επενδύσουν οι Αμερικάνοι, με τον Δημοκρατικό πρόεδρο να θέλει να επανεξετάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διατηρώντας παράλληλα την πίεση προς το Πεκίνο.

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαγορεύσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε 31 κινεζικές εταιρίες που θεωρήθηκαν ότι προμήθευαν ή στήριζαν το στρατιωτικο-κατασκοπευτικό σύμπλεγμα.

Ο κατάλογος αυτός περιελάμβανε μεγάλους ομίλους κατασκευών, τηλεπικοινωνιών ή τεχνολογίας, όπως η China Railway Construction, η China Mobile, η China Telecom, ή την εταιρία κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης Hikvision.

Η απόφαση ήταν μεταξύ μιας σειράς μέτρων που ελήφθησαν από τον Λευκό Οίκο για να αντιμετωπιστεί η άνοδος του κινεζικού γίγαντα και που προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μπάιντεν, το υπουργείο Οικονομικών θα καταρτίσει μια λίστα εταιριών στις οποίες μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα λόγω των σχέσεών τους με κινεζικές επιχειρήσεις στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας παρακολούθησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg News, στο οποίο δεν κατονομάζονται πηγές ούτε διευκρινίζεται εάν η υπογραφή του προέδρου αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Έως σήμερα, οι κυρώσεις και η επιλογή των στόχων συνδέονται με έκθεση του υπουργείο Άμυνας, υπό τις οδηγίες του Κογκρέσου.

  • Η αλλαγή αυτή έρχεται ύστερα από την επιτυχή έκβαση δύο προσφυγών στη δικαιοσύνη από κινεζικές εταιρίες.

Ενώ η κυβέρνησή του ακολουθεί μια πορεία πιο διπλωματική σε ό,τι αφορά την Κίνα από την κυβέρνηση Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θέλει να κρατήσει μια αυστηρή γραμμή σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της τεχνολογίας.

Ο Μπάιντεν πιθανόν θα διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του υφιστάμενου καταλόγου αλλά η υπηρεσία ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να προσθέσει σε αυτόν νέες εταιρίες ύστερα από διαβουλεύσεις με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Αναγνωρίζει ευθύνη: Ο αμερικανικός στρατός παραδέχεται ότι σκότωσε 23 άμαχους στο εξωτερικό το 2020

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: