O «αρνητής» Μπολσονάρο εκλιπαρεί τώρα την Pfizer να επισπεύσει τις παραδόσεις

O Μπολσονάρο επευφημεί πορεία μοτοσικλετιστών τον Μάϊο σε πείσμα των συστάσεων για αποφυγή του συνωστισμού. EPA/ANTONIO LACERDA




Ο  Ζαΐχ Μπολσονάρου ζήτησε χθες Δευτέρα από τη Pfizer να επιταχύνει το πρόγραμμα παράδοσης των εμβολίων τη, με στόχο να προωθηθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα.

Το αίτημα αποτελεί στροφή 180 μοιρών για τον ακροδεξιό πρόεδρο, ο οποίος πέρυσι αγνόησε την προσφορά εμβολίων από τη Pfizer, σύμφωνα με μαρτυρία στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνά τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον γραφείο του προέδρου, ο Μπολσονάρου, ο προσωπάρχης του και οι υπουργοί Υγείας και Εξωτερικών πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της Pfizer στη Βραζιλία, τη Μάρτα Ντίεζ, και τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική, Κάρλος Μουρίγιο.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ρώτησε τους επικεφαλής της Pfizer αν οι παραδόσεις των εμβολίων της που είναι προγραμματισμένες για φέτος μπορούν να γίνουν τον Ιούνιο και όχι το τέταρτο τρίμηνο, επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης.

Ανευθυνότητα που κόστισε 500.000 ζωές

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από covid-19, ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, όμως μόνο το 10,3% των 210 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχει λάβει μία δόση εμβολίου και 3,5% έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, κυρίως με τα εμβόλια της κινεζικής Sinovac Biotech και της AstraZeneca.

Ο Μπολσονάρου, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια και αντιτάχθηκε στην επιβολή lockdown στη χώρα, έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της covid-19, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι αποτελεσματική.

Ο ακροδεξιός ηγέτης ερευνάται από επιτροπή της Γερουσίας για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Μάρτυρας κατέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές της Pfizer πέρυσι για την αγορά εμβολίων.

Η Βραζιλία υπέγραψε συμφωνία με τη Pfizer τον Μάρτιο για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της covid-19, με τις πρώτες να φτάνουν στη χώρα στο τέλος Απριλίου. Δεύτερο συμβόλαιο τον Μάιο προβλέπει την παράδοση στη χώρα επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπραζίλια, Βραζιλία

Ακολουθήστε τη HELLASJOURNAL στη ΝΕWSGOOGLE

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο: Κατηγορεί για ψυχροπολεμική νοοτροπία το ΝΑΤΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: