Νέος κύκλος επαφών του Ναυτικού με τους Ολλανδούς: Συνομιλίες για την ενδιάμεση λύση των μεταχειρισμένων φρεγατών «Μ»

Οι Ολλανδικές “S” είναι οι περισσότερες φρεγάτες του ελληνικού στόλου και ταυτόχρονα οι παλαιότερες αλλά και αξιόπιστες για τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου. Πηγή φωτογραφίας Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Το ναυτικό Επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμο για να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο συνομιλιών με τους Ολλανδούς, ώστε να φέρει στα νερά του Αιγαίου τις μεταχειρισμένες φρεγάτες τύπου «Μ».

Την ίδια ώρα, στη Λεωφόρο Μεσογείων οι συναντήσεις με τους επίδοξους «μνηστήρες» ανεβαίνει κλίμακα, με το Πολεμικό Ναυτικό να ζητά ολοένα και περισσότερα στοιχεία, είτε αυτά είναι επιχειρησιακά, είτε αφορούν το επιχειρηματικό πλάνο των εταιριών.

Οι Ναύαρχοι φαίνεται ότι έχουν πάρει την πολιτική έγκριση, μετά και την ενημέρωση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε οι επαφές στο Άμστερνταμ να πάνε αρκετά βήματα παρακάτω και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό, καθώς ένα είναι το ζητούμενο, το Πολεμικό Ναυτικό να βρεθεί τώρα με πλοία- ανάσα για τον στόλο.

  • Μπορεί να έχουν προσφερθεί μεταχειρισμένα πλοία, ακόμη και δωρεάν ή και προτάσεις για ναυπηγήσεις νέων μικρότερων φρεγατών γεγονός- δέλεαρ για το ναυτικό, αλλά από την άλλη πλευρά η άμεση ενίσχυση του στόλου έχει κριθεί επιτακτική και η διαθέσιμη φρεγάτα, πιο κοντά απ’ όλα τα υπόλοιπα είναι οι φρεγάτες της Ολλανδίας «Μ».

Οι νέες συσκέψεις, μετά τις επισκέψεις των ενδιαφερομένων «μνηστήρων» για τις Ελληνικές φρεγάτες ξεκίνησαν στο Επιτελείο, με το Πολεμικό Ναυτικό να συλλέγει επιπλέον δεδομένα και να τα προσθέτει στον κάθε φάκελο που έχει αξιολογήσει, ξεχωριστά.

Την ίδια στιγμή και στις Βρυξέλλες το επιτελείο που συνοδεύει τον πρωθυπουργό έχει τις δικές του στοχευμένες πολιτικές επαφές, με αντιπροσωπείες από τις χώρες που προέρχονται οι «μνηστήρες» των τεσσάρων νέων φρεγατών και που παραμένουν στη «ναυμαχία».

Παράλληλα, όπως έχει επισημανθεί αρκετές ημέρες πριν από τη Σύνοδο, δεν αποκλείεται και σε επίπεδο κορυφής να υπήρξαν σύντομες αναφορές περί φρεγατών ανάμεσα στους ηγέτες, με τον Κ. Μητσοτάκη να έχει πλήρη εικόνα και γνώση του θέματος.
Ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου εκτός από την Φλοράνς Παρλί, νέες συναντήσεις έχει τόσο με την Γερμανίδα υπουργό, όσο και με τον Βρετανό ομόλογό του.

Σε αυτή την κομβική στιγμή, όπως σημειώνεται από αξιόπιστες πηγές, εξετάζονται δυο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι η απόφαση που αφορά τα τέσσερα νέα πλοία θα μεταφερθεί μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου κι αν έχει φτάσει η επίσημη Αμερικανική απάντηση, διότι οι φρεγάτες MMSC έχουν παραμείνει «ζωντανές» μέσα στο σλάλομ που κάνουν οι εταιρίες μέχρι τον τελικό που θα κρίνει το νικητή.

  • Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στην πίεση που ασκεί το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ζητά άμεσα να ξεκαθαρίσει το θέμα των φρεγατών, αν είναι εφικτό πριν μπει το φθινόπωρο, ώστε να συνταχθεί στη συνέχεια η σύμβαση. Επιτελείς σημείωναν ότι με τον ρυθμό που προχωρά το συγκεκριμένο θέμα, θα είναι ευχαριστημένοι αν τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν και υπογράψουν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σημαντική λεπτομέρεια που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι ότι πλέον όλες οι εταιρίες που έχουν περάσει στον Β’ γύρο, έχουν δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Δεν είναι δε λίγες οι εταιρίες που προωθούν επίσης και τη συνεργασία τους με Ελληνικές εταιρίες, πέραν των Ελληνικών χεριών που θα «χτίσουν» τα νέα πολεμικά πλοία για τον στόλο.

Αυτός είναι κι ένας επιπλέον λόγος που γίνονται προσπάθειες ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που επικρατεί έως σήμερα στα ναυπηγεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την ΗΕLLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

 

Μια άμεση προσθήκη F-35 θα καταστήσει την Πολεμική Αεροπορία πανίσχυρη: Όχι μόνο στην Αν. Μεσογείο, αλλά σ’ όλη την Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: