Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ. Photo via Twitter, fatih_donmez
Μόλις το Γιαβούζ ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησής του θα επιστρέψει για γεώτρηση στην Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αποκάλυψε έτσι τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν.
Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μερικές θετικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφορικά με τις έρευνες φυσικού αερίου, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ήδη κυκλοφόρησαν φήμες ότι η Τουρκία εντόπισε κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας στην 4η Τουρκική Σύνοδο Ενέργειας και Φυσικών Πηγών, ο Ντονμέζ είπε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις στο θέμα των ερευνών φυσικού αερίου και οι εργασίες συνεχίζονται.
Όπως είπε, το γεωτρύπανο Γιαβούζ αφού ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησής του θα ξεκινήσει γεώτρηση.
“Στη Μεσόγειο κάναμε 8 γεωτρήσεις, έχουμε μεγάλη εμπειρία. Ο αριθμός του στόλου μας έχει αυξηθεί. Καθημερινά επιταχύνουμε την εργασία μας”, ανέφερε.
Περισσότερο Τούρκος και από τους Τούρκους ο Αρικλί
Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθούν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης, δήλωσε ο ψευδο-“υπουργός οικονομικών και ενέργειας” Ερχάν Αρικλί.
Σε ομιλία του στην 4η Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους στην Τουρκία, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι “όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου εκτός της Τουρκίας έχουν ένα κοινό παρονομαστή: πώς να οικοδομήσουμε μια Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, πώς να μην επωφεληθεί η Τουρκία από αυτά τα πλούτη, πώς να αφήσουμε την Τουρκία εκτός, αυτό λογαριάζουν”.
Υποστήριξε πως οι συμφωνίες συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των Ε/κ να κρατήσουν την Τουρκία εκτός και είπε ότι αυτές οι πολιτικές ενθαρρύνονται και από τα μεγάλα κράτη.
Ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν δικαιώματα στα οικόπεδα 13 και 11 της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, ως απάντηση η Τουρκία έκανε δύο κινήσεις. Η πρώτη κίνηση ήταν η “συμφωνία αδειοδότησης με το ψευδοκράτος” με την οποία η Τουρκία ξεκίνησε έρευνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η δεύτερη κίνηση ήταν η συμφωνία με τη Λιβύη. “Αυτό είναι το εμπόδιο που τέθηκε μπροστά στον East Med. Με αυτές τις δύο κινήσεις η Τουρκία έδειξε ότι είναι ένας ισχυρός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο και έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορεί να γίνει κίνηση χωρίς την Τουρκία”, ανέφερε.
Τέλος, είπε ότι οι δραστηριότητες ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή τέθηκαν σε αναστολή αμοιβαία, προσθέτοντας ότι με την έναρξή τους ενδέχεται να υπάρξουν “ψυχρές ή θερμές” συγκρούσεις.
Πληροφορίες από το ΚΥΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS
Απαράδεκτη πρόταση-κεραυνός από Γερμανία: Να καταργηθεί το βέτο για εξωτερική πολιτική ΕΕ