ΝΔ: Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα

File Photo: Εικόνα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου της ΝΔ απαντά σε ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας «επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για καταφανές ψεύδος.

«Είναι απόλυτο δικαίωμα του κάθε φορέα, όπως και του κάθε πολίτη, να έχει την άποψή του για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο “Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας”. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει. Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν η διαστρέβλωση αυτή γίνεται από εκείνους που έχουν ταχθεί να ενημερώνουν τους πολίτες» σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ότι στο nομοσχέδιο “επιβάλλεται μείωση των αποδοχών, αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό”. Αποτελεί καταφανές ψεύδος. Πουθενά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Μια απλή ανάγνωση αρκεί» προσθέτει.

Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει ότι όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα. «Θα περίμενε κάποιος από αυτούς που έχουν ταχθεί να υπερασπίζονται τον κώδικα δεοντολογίας, ότι θα είναι οι πρώτοι που θα τον τηρούν. Δυστυχώς είναι οι πρώτοι που τον παραβιάζουν» καταλήγει.

ΓΣΕΕ: Η διευθέτηση έρχεται με στόχο τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

«Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών ρυθμίσεων, έρχεται ένα νομοσχέδιο που θα απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο το εργασιακό δίκαιο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή, ο Γιάννης Παναγόπουλος, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο κ. Παναγόπουλος προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, με τους εργαζόμενους στο περιθώριο.

Απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις που μπορεί να επιλύουν τέτοια ζητήματα για τον εργαζόμενο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι ενώ η διευθέτηση, η οποία είναι δικαίωμα της επιχείρησης, ισχύει εδώ και χρόνια, σήμερα έρχεται για να φέρει μαζί της και τις ατομικές συμβάσεις.

Αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί, αλλά πάντα στα πλαίσια του υπουργείου Εργασίας και του κράτους.

«Έχει απορρυθμιστεί πλήρως το εργατικό δίκαιο για τις απολύσεις με τους μνημονιακούς νόμους και τώρα έρχεται το ατομικό δίκαιο των απολύσεων που δεν περιέχει καμία προστασία για τον εργαζόμενο, ιδίως που ακόμη και δικαστική απόφαση να υπάρχει, η επιχείρηση έχει δικαίωμα να μην τον επαναπροσλάβει», είπε ο κ. Παναγόπουλος και σχολίασε και αναφορές του υπουργού Εργασίας για τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργοδότες. «Υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να πατάσσονται αυστηρά όσοι κάνουν κατάχρηση», είπε ο κ. Παναγόπουλος.

ΟΤΟΕ: Αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

«Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων», ανέφερε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της ΟΤΟΕ.

«Εμείς λέμε όχι, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος και τόνισε ότι η ΟΤΟΕ λέει όχι στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση.

Ο κ. Μότσιος κατήγγειλε επίσης ότι με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της απεργίας που είναι ένα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία επισήμανε ότι πρέπει ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα ανάκλησης και αποσύνδεσης και πρέπει η τηλεργασία να γίνεται μέσα από συλλογική συμφωνία και όχι από ατομική σύμβαση ή ατομική συμφωνία.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό ρόλο, ο κ. Μότσιος υπογράμμισε ότι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντικατάστατος στη σύγχρονη οικονομία, κοινωνία, δημοκρατία, για την προστασία των εργαζομένων, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας. «Αυτό έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του εμβληματικού ν. 1264/1982 που έδωσε φτερά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δημιούργησε θεσμούς για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», είπε ο κ. Μότσιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

Ψηφίστηκε επί της αρχής το εργασιακό νομοσχέδιο από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: