Μητσοτάκης στην Med 7: Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση περί λύσης 2 κρατών στην Κύπρο

FILE PHOTO: Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην Υπουργική Σύνοδο των Νοτιών Χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης (MED 7), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας στη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (ΜΕD 7), τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση περί λύσης δύο κρατών.

«Θα ήθελα να επαναδιατυπώσω την ισχυρή δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάντα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι απολύτως δεσμευτικά για όλες τις πλευρές και απόλυτα ευθυγραμμισμένα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, «συζήτηση για λύση δύο κρατών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει όχι μόνο από την Κύπρο ή την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, αλλά και από κάθε μέλος της ΕΕ, διότι παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

  • «Δεν θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει μια εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος εάν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκινήσουν από αυτή την θέση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στη θετική ατζέντα «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για να χρησιμοποιήσω τις φράσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Μαρτίου».

«Και αυτό, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί και ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και θα σεβαστεί τους όρους που θέτει η ΕΕ, πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης/ΑΓΚ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Χριστοδουλίδης: Να στείλει μήνυμα η ΕΕ ότι η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται σε δημόσιες διακηρύξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: