«Μην έρθετε! Μην έρθετε!»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της Χάρις στους μετανάστες [video]

Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις EPA/Jose Mendez




H αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκεται στο επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού της Καμάλα Χάρις, ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, στη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Μετά από συνομιλίες με τον πρόεδο Αλεχάνδρο Γιαματέι τη Δευτέρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδων εργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης για την εξέταση των δύο αυτών ζητημάτων.

 

Απευθυνόμενη μάλιστα σε όσους στην Κεντρική Αμερική σκέφτονται να μεταναστεύσουν παράνομα με προορισμό τις ΗΠΑ η αμερικανίδα αντιπρόεδρος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη με όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι στις ΗΠΑ περνώντας τα σύνορα του Μεξικού: Μην έρθετε! Μην έρθετε! Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυστηροποιούν τους νόμους και να προστατεύουν αποτελεσματικότερα τα σύνορά τους. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες μέσα από τις οποίες η μετανάστευση λειτουργεί. Έχουμε θέσει ως προτεραιότητά να αποθαρρύνουμε επίδοξους παράνομους μετανάστες. Ακόμα κι αν καταφέρετε να φθάσετε μέχρι τα σύνορά μας θα αναγκαστείτε να γυρίσετε πίσω».

Είχαμε ειλικρινείς συνομιλίες

Χθες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μεξικό δήλωσε ότι θα δώσει «προτεραιότητα» στις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης, αφού είχε «ειλικρινείς» συνομιλίες με τον Μεξικάνο πρόεδρο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για το θέμα.

«Οι ΗΠΑ και το Μεξικό έχουν μια μακρά σχέση (…) Πιστεύω ειλικρινά ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή», δήλωσε η Χάρις στον Λόπες Ομπραδόρ.

«Είναι απαραίτητο να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό που συμβαίνει (στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού) και πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα» στα αίτια που ωθούν χιλιάδες ανθρώπους να επιζητήσουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, δήλωσε η Χάρις στη συνέχεια στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «ειλικρινείς συζητήσεις» με τον Μεξικανό πρόεδρο, με τον οποίο υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με στόχο, όπως δήλωσε η ίδια, να «αντιμετωπιστούν τα βαθιά αίτια της μετανάστευσης και να βοηθηθούν οι άνθρωποι να ξαναβρούν την ελπίδα στη χώρα τους».

Η Χάρις επεσήμανε εξάλλου ότι θα επισκεφθεί ξανά τα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, μετά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι δεν έδωσε προτεραιότητα στην κατάσταση εκεί.

Μετά τη συνάντησή της με τον Μεξικανό πρόεδρο, η Χάρις τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «έχω πάει στα σύνορα στο παρελθόν και θα πάω ξανά».

Υπερασπίστηκε επίσης την απόφασή της να μεταβεί στη Γουατεμάλα και να συναντηθεί με τον Λόπες Ομπραδόρ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ενδιαφέρεσαι για τα σύνορα, χωρίς να ενδιαφέρεσαι για τις αιτίες», τόνισε η Χάρις. Η ίδια σχολίασε ότι η κατάσταση στα σύνορα αποτελεί «νόμιμη, σωστή» ανησυχία.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ερώτημα και να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να δώσουμε ίδιο βάρος και προσοχή στα όσα το προκαλούν», κατέληξε.

Στο μεταξύ ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού έφτασε τον Απρίλιο στον υψηλότερο αριθμό του εδώ και 15 χρόνια. Μεταξύ των περισσότερων από 178.600 μεταναστών, ανάμεσά τους και ανήλικοι, που συνελήφθησαν εκεί, το 82% προερχόταν από το Μεξικό και το «βόρειο τρίγωνο» της Κεντρικής Αμερικής: Γουατεμάλα, Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ.

Με πληροφορίες από DW, Reuters μέσω ΑΠΕ  – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Δήλωση-βόμβα του Μπλίνκεν: Υπέρ της επικύρωσης του Δικαίου της Θάλασσας (και της ΑΟΖ) από τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: