Με τον Ζελένσκι θα συνομιλήσει ο Μπάιντεν πριν δει τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχωρεί από την Καθολική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην Ουάσιγκτον. EPA, Chris Kleponis




Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνομιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ζελένσκι.

«Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, που θα μας επιτρέψει να συγκρίνουμε τις θέσεις σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ στο Reuters.

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, εν μέσω έντονων διαφωνιών σχετικά με την φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ουκρανία.

Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσέφερε στην Ουκρανία την «ακλόνητη υποστήριξή» του, καθώς η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας σε μια κλιμάκωση που είχε προκαλέσει την ανησυχία του Κιέβου και των δυτικών συμμάχων του.

Η Ουάσινγκτον είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014, αν και το Κίεβο εξεπλάγη από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε κυρώσεις εις βάρος της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.

Ο Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, «έκπληκτος» και «απογοητευμένος» από την απόφαση.

Η Ουκρανία ήλπιζε επίσης ότι οι δυτικοί σύμμαχοί της θα καταβάλουν νέα προσπάθεια να αποδεχθούν την χώρα στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της και απογοητεύτηκε που δεν προσκλήθηκε σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτόν τον μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

 

Χωρίς δικαίωμα “πράσινης κάρτας” οι “ανθρωπιστικοί μετανάστες” στις ΗΠΑ: Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: