Με τακτική «σαλαμοποίησης» τα βήματα στο Βαρώσι: Οι κινήσεις στην Αμμόχωστο εντάσσονται στην πολιτική δυο κρατών…

FILE PHOTO: Φωτογραφικό στιγμιότυπο από την παραλία της Χρυσής Ακτής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου η οποία άνοιξε παράνομα για χρήση. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Άγκυρας για εφαρμογή του σχεδίου Β, αποκαλύπτει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.

Οι ενέργειες αυτές συνδέονται με την κατάθεση των θέσεων της τουρκικής πλευράς, όπως αυτές παρουσιάσθηκαν στη Γενεύη, για λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία παρουσιάζεται σε έγγραφο που ετοιμάσθηκε για ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων.

Στη βάση του εγγράφου αυτού έγινε και η ενημέρωση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από τους εταίρους της στην Ένωση να παρέμβουν αποφασιστικά για να σταματήσουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, ενώ τονίζει πως εάν εποικιστεί η Αμμόχωστος τότε θα επηρεαστούν οι προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όλες οι επεκτατικές παράνομες ενέργειες της Άγκυρας περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που περιγράφεται και από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση μπορούν να διεξαχθούν μόνο βάσει μιας λύσης δύο κρατών. Δηλαδή, διά των νέων κινήσεων επιχειρείται να επιβληθεί και να εδραιωθεί η πολιτική των δύο χωριστών κρατών στο νησί.

Η Λευκωσία παρουσιάζει στην ενημέρωση των εταίρων μας τα δεδομένα επί του εδάφους και αναφέρεται στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ενδέχεται μια περιοχή να λειτουργήσει αρχικά «πιλοτικά» και στη συνέχεια να προχωρήσουν συνολικά.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα προχωρεί με προσεκτικά βήματα, για να μην προκληθούν αντιδράσεις. Ως εκ τούτου υιοθετεί την τακτική της «σαλαμοποίησης». Δημιουργεί μικρά-μικρά τετελεσμένα μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός. Ιδιαίτερα προσεκτική είναι η Τουρκία στα θέματα των ελληνοκυπριακών περιουσιών, που θα ασχοληθεί αργότερα προτάσσοντας το θέμα των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία για το τι θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος όταν θα επισκεφθεί παράνομα τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974. Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, οι οποίες αξιολογούνται αρμοδίως. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις από τα κατεχόμενα «διεθνούς ενδιαφέροντος».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Όταν η κυπριακή κυβέρνηση προτιμά τη ζωή στην… γυάλα: Το διεθνές ρεζίλεμα, ο πάτος και η αδυναμία της αντιπολίτευσης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: