Κλειδώνει “τρία” συν “δυο” για τον ανασχηματισμό στην Κύπρο: Τα κριτήρια Αναστασιάδη

Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η ώρα των ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό πλησιάζει, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει καταλήξει προκαταρκτικά στις αλλαγές στις οποίες θα προβεί στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι ακόμα στα άτομα στα οποία θα παραδώσει τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων στα οποία θα προβεί σε ανανέωση εντολής, αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη.

  • Στην εξίσωση του Νίκου Αναστασιάδη πρώτιστο κριτήριο είναι η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου μέσα από το οποίο περνά και το πακέτο «Η Κύπρος του Αύριο» ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

Με αυτό το κριτήριο ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τη βολιδοσκόπηση που έγινε χωρίς τελικά αίσιο αποτέλεσμα για Κυβέρνηση ευρέως αποδεχτή. 

Παρά τις αρνητικές απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται ο Πρόεδρος παραμένει ο ίδιος.

Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, ο Νίκος Αναστασιάδης «έραψε το κοστούμι» των κριτηρίων για τα νέα πρόσωπα του Υπουργικού, με την Πινδάρου να κρατά αυτή τη φορά από κοντά την πυξίδα του προσανατολισμού.

  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραμένει διακριτικά σε απόσταση, όμως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση και συντονισμός βημάτων για τις επιλογές που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι της ανοματολογίας.

Ο επικείμενος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι δεν θα είναι ευρύς, αλλά δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερος από αυτό που έχει αρχικά εκτιμηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό, οι αλλαγές θα κυμανθούν από τρεις μέχρι πέντε. Οι αλλαγές έχουν κοινό χαρακτηριστικό τους  τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, κάποια εκ των οποίων θα πρέπει μέχρι τέλος του έτους να προωθηθούν και να ψηφιστούν σε νόμους.

Όπως για παράδειγμα:

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Η Έμιλυ Γιολίτη άνοιξε την πόρτα και έφυγε πυροβολώντας, αλλά η απόφαση για απομάκρυνσή της είχε ήδη παρθεί. Στο Προεδρικό υπήρχε και επικρατεί ακόμα έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της κ. Γιολίτη, η οποία, όπως σημείωναν κύκλοι του Προεδρικού, έτυχε της στήριξης και της ανοχής του Προέδρου Αναστασιάδη για πολλά θέματα.

Η πρώτη δυσανασχέτηση του Προεδρικού έναντί τη ήρθε με τον εξάμηνο απολογισμό, έργο στο οποίο έσπευσε να προβεί καλώντας συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας ουσιαστικά το έργο προκατόχων της. Στην πορεία, με τη στάση και τις αποφάσεις της, έβαλε αρκετά δύσκολα στην Κυβέρνηση. Από την υπόθεση του parody account  στο twitter, την ανάρτηση για τη μηλόκρεμα στις Πλάτρες ενώ υπήρχαν περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, τα επεισόδια με τον Αίαντα και διάφορα άλλα, όπως η διαχείριση με νομοσχέδιο που συζητείτο στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Καταγράφονται και τα παράπονα συναδέλφων της για ελλιπή συνεργασία, ο τρόπος διαχείρισης των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων αλλά και η έντονη δυσφορία της Πινδάρου για την άρνηση συνεργασίας με βουλευτές του κόμματος για θέματα που αφορούσαν στη Βουλή.

Η παραίτησή της απλά επίσπευσε τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό γενικότερα. Κάποιοι θεωρούν ως δεδομένη την μετακίνηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου. Είναι κάτι που φαίνεται και ο ίδιος να επιθυμεί και είναι ένα υπουργείο με τον κ. Κούσιο να είναι γνώστης των θεμάτων υπό διαχείριση. Το όνομά του είχε παίξει αρκετές φορές στο παρελθόν για υπουργοποίηση. Οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται ψηλά στη μικρή λίστα ατόμων του Προέδρου για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Πληροί τα βασικά κριτήρια που έχει θέσει ο Πρόεδρος για τους συνεργάτες του σε αυτή τη φάση: Είναι νομικός, έχει «άκρες» ευρύτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης από το Ανώτατο Δικαστήριο, μέχρι τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Έχει επίσης την έξωθεν καλή μαρτυρία της Πινδάρου και είχε σε γενικές γραμμές μία πολύ καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο στο πόστο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Δεν είναι όμως ηλικιακά νέο πρόσωπο και δεν μπορεί να θεωρηθεί ευρύτερης αποδοχής.

Στα διάφορα σενάρια της ονοματολογίας ακούστηκε και το όνομα της εκπροσώπου Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, γραμματέως Πολιτικού Εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ και υποψήφιας στις τελευταίες ευρωεκλογές, Τζώρτζιας Κωνσταντίνου Παναγιώτου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του Προεδρικού. Είναι ένα όνομα το οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται ενώπιον του Προέδρου ή τουλάχιστον έχει τεθεί για αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα αξιόλογη επιλογή.

Υπουργείο Υγείας: Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή αυτό το οποίο κυκλοφορούσε ευρέως εδώ και αρκετές μέρες. Αποχωρεί από το Υπουργικό και ο Πρόεδρος έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις για νέο υπουργό Υγείας.

Ο Αδάμος Αδάμου θα ήταν για πολλούς ιδανική λύση. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο ίδιος αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο. Καταγράφουν αντιδράσεις ένθεν και ένθεν και αναμένεται μέχρι την Τρίτη να ξεκαθαρίσει οριστικά το σκηνικό. Η γενικότερα εκτίμηση είναι ότι η κατάληξη θα είναι θετική, παρά τις δυσαρέσκεια που καταγράφεται από πλευράς ΑΚΕΛ. Στην προσωπικότητα του τέως Προέδρου της Βουλής ο Πρόεδρος επενδύει στη διαχείριση τυχόν νέων ζητημάτων που θα προκύψουν όσον αφορά στην πανδημία και παράλληλα του κεφαλαίου της αξιολόγησης των διαφόρων προβλημάτων που έχουν καταγραφεί από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Υπουργείο Παιδείας: Ο Πρόεδρος προτίθεται να προβεί σε αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί το κατάλληλο άτομο το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

> Γνώστης των ζητημάτων της Παιδείας.

> Καλές σχέσεις με εκπαιδευτικές οργανώσεις.

> Διάθεση συνεργασίας και αποφασιστικότητα υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

> Να τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος έχει κατά νου συγκεκριμένο άτομο από το οποίο αναμένει απάντηση. Και φαίνεται να είναι από τον χώρο της Παιδείας που πληροί το τελευταίο κριτήριο αλλά υπάρχει αντίλογος ισχυρός ότι άτομο εκ των έσω θα δημιουργήσει προβλήματα ανάλογα με εκείνα που αναφύηκαν όταν επελέγη ο Κ. Χαμπιαούρης.

Κυβερνητικός και αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις καθώς όσον αφορά στον Κυριάκο Κούσιο, οι πιθανότητες αποχώρησης από Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι σαφώς μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές του Παναγιώτη Σεντώνα από τη θέση του αναπληρωτή.

Εάν ο Κυριάκος Κούσιος μετακινηθεί κάπου, αυτό θα είναι σίγουρα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οτιδήποτε άλλο δεν φαίνεται να ισχύει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά στον Παναγιώτη Σεντώνα, το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τρίτη, με την επιστροφή όλων από το τριήμερο.

Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για να μείνει ή να φύγει από το συγκεκριμένο πόστο. Σε κάθε περίπτωση όμως, φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο.

Για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κάποιοι έχρισαν ως διάδοχο τον Μάριο Πελεκάνο, υποψήφιο βουλευτή Λευκωσίας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.  Σίγουρα το συγκεκριμένο όνομα βρίσκεται στο short list που έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος και μάλιστα στην πρώτη θέση, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Ο Μ. Πελεκάνος φαίνεται να έχει ισχυρότατα στηρίγματα στην Πινδάρου, ταυτόχρονα όμως υποδεικνύεται με νόημα ότι δύσκολα θα υπάρξει χημεία με τον Πρόεδρο. Πάντως πληροφορίες τον έφεραν να είναι ήδη υπό εκπαίδευση για τα νέα καθήκοντά του.

Το όνομα επίσης της τέως βουλευτού ΔΗΣΥ, Ξένιας Κωνσταντίνου, εξακολουθεί να παίζει για μία εκ των δύο θέσεων σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές.

Υφυπουργείο Πρόνοιας: Η λειτουργία του νέου υΥφυπουργείου αναμενόταν να σηματοδοτήσει τον ανασχηματισμό, πριν τα όσα μεσολάβησαν με την Έμιλυ Γιολίτη. Ο Πρόεδρος φαίνεται να προσανατολίζεται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με τις πληροφορίες ότι το χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου υφυπουργείου αναλαμβάνει γυναίκα. Σε κάποια στιγμή είχε διαρρεύσει το όνομα της Μαρίνας Χατζημανώλη, υποψήφιας Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ στις τελευταίες εκλογές, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται.

ΕΔΥ και Ημικρατικοί Οργανισμοί: Στην εξίσωση των κυβερνητικών αλλαγών μπαίνουν και οι διορισμοί των νέων Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών η θητεία των οποίων λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο καθώς επίσης και αυτού του Συμβουλίου Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Πηγή: philenews.com/Φρίξος Δαλίτης

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Εντάσσεται στην πολιτική των δυο κρατών το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής: Βαρώσι στα βήματα του σχεδίου Β΄

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: