Κοινή ανακοίνωση ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων: Χαιρετίζουν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο

File Photo Το νομοσχέδιο επιτρέπει την άμεση πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα EPA/US AIR FORCE/1ST LT. ERIK D. ANTHONY μέσω ΚΥΠΕ
Την ικανοποίηση τους για τη κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον εξέφρασαν ελληνικές εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση, οι ελληνοαμερικανική οργάνωση HALC και η αμερικανοεβραϊκή AJC η αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας ταραχώδους περιοχής αλλά και στη προάσπιση των συμφερόντων της Δύσης.

 

To νομοσχέδιο καλωσόρισαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας HALC Έντι Ζεμενίδης και ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραικής Επιτροπής AJC Ντέιβιντ Χάρις.

Ο κ. Ζεμενίδης είπε πως «καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο γερουσιαστής Menendez οραματιζόταν μια αμερικανική στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα βασίζεται σε εταιρικές σχέσεις με χώρες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Στην πράξη με τον νόμο East-Med, οι γερουσιαστές Menendez και Rubio βοήθησαν να φέρουν αυτό το όραμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε μια αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας – που ήταν στην ίδια πλευρά κάθε μεγάλης σύγκρουσης τους τελευταίους δύο αιώνες – η οποία θα είναι σε θέση να διαφυλάξει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα της Δύσης στην περιοχή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC David Harris ανέφερε: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια στρατηγικά και οικονομικά, ζωτική περιοχή για τις ΗΠΑ και, φυσικά, για το Ισραήλ. Η τριμερής σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιούργησε μια ισχυρή βάση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση μιας κατά τα άλλα ταραχώδους περιοχής. Το νέο νομοσχέδιο θα χτίσει πάνω στον προηγούμενο νόμο για την Ανατυολική Μεσόγειο για την περαιτέρω ενίσχυση των ικανοτήτων της Ελλάδας και των δεσμών της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους».

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» κατατέθηκε την Τετάρτη από τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Με πληροφορίες από ert.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Δήλωση-βόμβα του Μπλίνκεν: Υπέρ της επικύρωσης του Δικαίου της Θάλασσας (και της ΑΟΖ) από τις ΗΠΑ


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: