Υπό διερεύνηση η διαρροή προσωπικών δεδομένων στελεχών του υπουργείου Παιδείας στην Κύπρο

upourgeio Paideias

File Photo: Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) στη Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Διευκρινίσεις για το ζήτημα διαρροής μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, δίνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Θυμίζουμε ότι, κατόπιν ενημέρωσης από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας / Εθνικό CSIRT-CY η οποία έχει ως στόχο την παροχή κυβερνοασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία, το ΥΠΠΑΝ είχε ενημερώσει ότι εντοπίστηκε διαρροή όγκου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Κυπρίων πολιτών.

Μάλιστα σημείωνε ότι μεταξύ των χρηστών παρουσιάζονται άτομα τα οποία δηλώνουν ως εργοδότη τους το ΥΠΠΑΝ. Μέρος της διαρροής περιλαμβάνει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό τηλεφώνου.

Το ζήτημα, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ, διερευνά η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, η οποία θα ενημερώσει τις υπόλοιπες αρχές σχετικά με τα ευρήματα. Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι η διαρροή των προσωπικών δεδομένων δεν συνδέεται με τα προσωπικά δεδομένα που διατηρεί το ίδιο το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνέχεια της ανακοίνωσής του στις 25 Μαΐου και των ερωτημάτων, που δέχτηκε από πολίτες και λειτουργούς του ΥΠΠΑΝ, σε νέα ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «το θέμα συνδέεται με τη διαρροή μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών συμπεριλαμβανομένων και Κύπριων, από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η οποία φαίνεται να συνέβη κατά τα έτη 2018 και 2019».

Το περιστατικό αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, ανέλαβε να διερευνήσει η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην οποία έχει την κύρια εγκατάσταση/ έδρα του το Facebook στην ΕE.

«Η Ιρλανδική Αρχή θα ενημερώσει τις υπόλοιπες Αρχές Προστασίας Δεδομένων σχετικά με τα ευρήματα. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα», σημειώνεται.

Σχετική, προστίθεται, είναι η ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων στις 9 Απριλίου, στην οποία ενημέρωνε για τον εντοπισμό δεδομένων σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, τα οποία φαινόταν να προέρχονται από το Facebook και περιλάμβαναν γύρω στα 533 εκατομμύρια εγγραφές (χρήστες) και ότι το ζήτημα διερευνούσε η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων.

Το Υπουργείο ενημερώνει επίσης ότι «η διαρροή αυτή αφορά έναν μεγάλο αριθμό χρηστών του Facebook, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα που εργοδοτούνται από το ΥΠΠΑΝ».

Το Υπουργείο, προστίθεται, ενημερώθηκε πρόσφατα από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τα ακριβή ονόματα των χρηστών που είχαν δηλώσει το ΥΠΠΑΝ ως εργοδότη τους στο Facebook, και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με σκοπό να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι ενώ τα επηρεαζόμενα άτομα έχουν ενημερωθεί από το ΥΠΠΑΝ και μέσω μηνύματος sms στο κινητό τους τηλέφωνο.

«Η διαρροή των προσωπικών δεδομένων δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση και με κανέναν τρόπο με τα προσωπικά δεδομένα που διατηρεί το ίδιο το ΥΠΠΑΝ στα δικά του αρχεία/ συστήματα ηλεκτρονικών πληροφοριών», διευκρινίζεται.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: