ΗΠΑ και Τουρκία “συνεργάζονται” στο Αφγανιστάν: Τι ακολουθεί; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο OPEN

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν με τον επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι, στη Γερουσία. EPA, CAROLINE BREHMAN, POOL




Βλέπουμε ξαφνικά μία δυναμική σ’ αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «αμερικανο-τουρκικά», και το παράδοξο είναι ότι οι σχέσεις βρίσκονται εντελώς στο ναδίρ, και μετά τη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σημείωσε και τα εξής:

Όμως, το θέμα του Αφγανιστάν έδωσε την ευκαιρία στις δύο πλευρές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, που περιλαμβάνουν και άλλα θέματα, όπως είναι το μείζον πρόβλημα των S-400, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο.

Χθες -ήταν Σάββατο θυμίζω- ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, τον Χουλουσί Ακάρ, για να συζητήσουν -όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση- τη διμερή συνεργασία και τη διατήρηση της συνεχούς διπλωματικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

Έχει σημασία ότι αναφέρει τις λέξεις διπλωματικής παρουσίας, και όχι στρατιωτικής, διότι οι Αμερικανοί αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να αναλάβει ένα από τους ρόλους, που έπαιζε η Αμερική, η Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα θα αρχίσουν να αλλάζουν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αν και τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά και μερικά δεν μπορούν να λυθούν.

Και αναφέρομαι στους S-400, στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και η στρατηγική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο που αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ακολουθεί το βίντεο με την ανταπόκριση του αρθρογράφου της Hellas Journal:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: